4.000 kinderen in Zuid-Soedan teruggebracht bij familie

Meer dan 4.000 kinderen zijn in Zuid-Soedan herenigd met hun familie, nadat de gezinnen uit elkaar waren gedreven door het geweld dat uitbrak in december 2013. Veel van de kinderen op de vlucht zijn getraumatiseerd geraakt, blootgesteld aan geweld in het door oorlog verscheurde land. Ze hebben het maanden of zelfs enkele jaren zonder hun ouders moeten stellen. Save the Children is hard bezig om de overige 8.800 gescheiden en onbegeleide kinderen terug te brengen bij hun familie.

Het jongste land ter wereld viert morgen (zaterdag 9 juli) zijn vijfde verjaardag. Sinds het uitbreken van het conflict zijn meer dan 1,6 miljoen mensen binnen Zuid-Soedan op drift geraakt en zijn meer dan 700.000 mensen naar buurlanden als EthiopiĆ« en Oeganda getrokken. De meeste van hen zijn kinderen. Peter Walsh van Save the Children in Zuid-Soedan: "Veel kinderen worden gescheiden van hun families als gevolg van die vlucht en het conflict, velen ondernemen een lange en verraderlijke tocht in hun eentje.”

Het conflict heeft een verwoestende impact gehad op de gehele bevolking, maar vooral op kinderen. Die zijn vaak getraumatiseerd door het geweld dat ze voor hun ogen hebben zien gebeuren. Alleenreizende kinderen lopen het risico slachtoffer te worden van geweld, misbruik of uitbuiting, of te worden gerecruteerd door gewapende groepen. Heel veel kinderen gaan niet meer naar school. Een periode die een viering had moeten worden van 5 jaar onafhankelijkheid, staat nu in het teken van toenemend geweld en een groter wordende voedselcrisis.

Geweld blijft het land teisteren. Sinds december 2013 zijn meer dan 800 scholen verwoest, meer dan de helft van de kinderen heeft geen toegang tot onderwijs. Zo’n 4,8 miljoen Zuid-Soedanezen -meer dan een derde van de bevolking- staan de komende maand voor voedseltekorten. Veel mensen vrezen dat de spanningen in het land verder op zullen lopen en dat de gevechten zullen oplaaien, waardoor kinderen en hun families weer een oorlog in worden geduwd.

Herenigingsprogramma

Save the Children leidt en coƶrdineert de hereniging van kinderen met hun ouders in Zuid-Soedan, en werkt daarin samen met verschillende partners. Kinderen die alleen zijn, krijgen ondersteuning en worden beschermd. Hetzelfde herenigingsprogramma draait ook in landen als Ethiopiƫ, Soedan, Oeganda en Kenia.

Lees meer

Verder biedt Save the Children in Zuid-Soedan onderwijs, gezondheidzorg en voeding aan kinderen. De organisatie ondersteunt onder meer medische voorzieningen waar ondervoeding bij kinderen tegen wordt gegaan.