9,4 miljoen euro voor syrische kinderen en families

Het conflict in Syrië gaat het vijfde jaar in en is uitgegroeid tot één van de ergste humanitaire rampen van deze tijd. Meer dan 11 miljoen mensen - de helft van de bevolking van Syrië - is omgekomen of gedwongen om te vluchten. Vele belangrijke voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs zijn compleet verdwenen. De donatie van de IKEA Foundation aan Artsen zonder Grenzen en Save the Children is bedoeld om deze voorzieningen, die zo belangrijk zijn voor kinderen en hun families, weer te kunnen opbouwen.

Onderwijs voor 41.000 kwetsbare kinderen 
De IKEA Foundation doneert 3,7 miljoen euro aan Save the Children. Hiermee kunnen we 17 lokale partnerorganisaties in Syrië trainen. Zo leren zij de kennis en vaardigheden die nodig zijn om 41.000 kwetsbare kinderen te beschermen en basishulpverlening te bieden zoals gezondheidszorg en onderwijs. De zeven jaar oude Fatima (niet haar echte naam) uit het noorden van Syrië droomt ervan om lerares te worden. Maar nu oorlog een deel van het dagelijks leven is, loopt het leven, de gezondheid en de toekomst van de kinderen gevaar. Waar eerst bijna alle kinderen in Syrië naar school gingen, heeft het land nu het op één na laagste percentage naar school gaande kinderen ter wereld.

Gecoördineerde aanpak
In het gebied waar Fatima woont, zetten Save the Children en haar partners zich in om scholen te ondersteunen, klaslokalen te herstellen en tijdelijke leerplekken in te richten. Ze zorgen ook voor lesmaterialen en trainen en ondersteunen leraren, zodat kinderen als Fatima toch onderwijs kunnen blijven volgen. Sonia Khush, Senior Humanitarian Advisor for Syria bij Save the Children, vertelt: “We zijn erg blij met de samenwerking met de IKEA Foundation waardoor we kwetsbare kinderen in moeilijk bereikbare gebieden kunnen helpen door lokale organisaties te steunen."

Essentiële gezondheidszorg
De IKEA Foundation geeft 5,7 miljoen euro aan Artsen zonder Grenzen om medische noodhulp aan kinderen en families in Syrië te verlenen, alsmede aan de Syrische vluchtelingen in Libanon en Irak. Het gaat hier om essentiële gezondheidszorg, psychologische hulp - speciaal voor kinderen - en training van medische hulpverleners in een gebied waar 1,17 miljoen mensen verblijven. 

Hoop op betere toekomst
Jonathan Spampinato, Head of Strategic Planning & Communications bij de IKEA Foundation, zegt: “Een complete generatie kinderen in Syrië verliest hun jeugd, nu het conflict hun dagelijks leven verstoort. Ziektes, ondervoeding en mishandeling ligt op de loer. Hiermee bieden zij hen - en het land - de hoop op een betere toekomst als het conflict eindigt.”