Aantal migranten op Griekse eilanden neemt weer toe

Het aantal vluchtelingen dat dagelijks aankomt in Griekenland, ligt op het hoogste niveau sinds de EU en Turkije in mei afspraken maakten over het tegengaan van illegale migratie. De toename zorgt voor een opstopping in kampen op een aantal Griekse eilanden waardoor kinderen in het gedrang komen, zegt Save the Children.

In de eerste twee weken van augustus kwamen 1.367 mensen aan in Griekenland, tegenover 560 mensen in dezelfde periode een maand eerder. Dat is een stijging van ruim 144 procent. Op het eiland Chios kwamen dagelijks zelfs vijf keer zoveel mensen aan: in juli landden gemiddeld 8 mensen per dag op de kusten, in de eerste twee weken van augustus waren dat er 42.

Dat zijn er weliswaar nog steeds veel minder dan vorig jaar, maar doordat er weinig doorstroming is dreigen opvangkampen op Lesbos, Samos en Chios uit hun voegen te barsten. Op dit moment zijn ruim 10.300 migranten vastgelopen op een handvol Griekse eilanden, onder wie zo’n 3.800 kinderen. Vrouwen en kinderen bevinden zich veelvuldig in onveilige situaties.

”We zijn weer bijna terug bij af, zien taferelen die doen denken aan afgelopen zomer. Alleen kunnen de mensen die nu aankomen ook niet meer verder reizen. Ze zitten vast op de eilanden, in overvolle centra in de snikhete zon”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. “Moeders en kinderen slapen op de grond of in geïmproviseerde tentjes. In sommige kampen raken kinderen en jonge moeders uitgedroogd door watertekort. Spanningen lopen op omdat er te weinig douches en toiletten zijn.”

Save the Children roept de EU op veel meer te doen om migranten op een humane manier op te vangen in Griekenland. Dat geldt zeker voor de kinderen die in gesloten kampen zitten, maanden nadat ze aankwamen. “Het is een schande dat mensen maanden onder de vlag van de Europese Unie op vieze en onveilige plekken wonen, zonder dat het einde in zicht is”, zegt Kraan. “De EU moet meteen bijspringen om de faciliteiten en asielprocedures in Griekenland te verbeteren en de hervestiging en hereniging van gezinnen te versnellen. Dat zijn wij naar onze eigen maatstaven aan hen verplicht."

Asielzoekers die gefrustreerd zijn door de situatie in de kampen en hun onzekere toekomst, steken weer vaker illegaal over naar het vasteland, daarbij geholpen door mensensmokkelaars. Het illegaal oversteken van grenzen is weer flink aan het toenemen in de regio; in Servië komen dagelijks 200 tot 300 mensen aan die vanuit Griekenland via Bulgarije of voormalig Joegoslavië zijn gereisd.