Aanval op hulpkonvooi in Syrië

Er moet onmiddellijk een nieuwe wapenstilstand komen. Afgelopen maandag was een zeer donkere dag voor hulporganisaties in Syrië. Er is absoluut geen excuus voor het bombarderen van een hulpkonvooi van de VN en de Syrische Arabische Rode Halve Maan en het doden en verwonden van Syrische hulpverleners die mensen proberen te helpen te midden van een wreed conflict.

Helle Thorning-Schmidt, CEO van Save the Children International:
"Achter de cijfers over Syrië zitten duizenden menselijke tragedies. Een leraar waarmee wij werken in Madaya, belde ons gisteren om te zeggen dat ze hersenvliesontsteking heeft, een dodelijke ziekte die is uitgebroken in de stad. Ze had haar hoop gevestigd op de hulpverlening die dinsdag zou arriveren, de eerste sinds april, met voedsel en medicijnen. Dat konvooi is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld, waardoor kinderen in Madaya uitgehongerd en ziek blijven. Het is een verhaal dat zich in heel Syrië herhaalt."

"De eerste stap is nu om de wapenstilstand weer op de rit te krijgen, dit keer met een focus op de toegang voor humanitaire hulp aan alle gebieden. Vervolgens moeten we een einde maken aan de cultuur dat ziekenhuizen, scholen en hulpkonvooien straffeloos gebombardeerd kunnen worden. Te veel moedige Syriërs hebben hun leven verloren terwijl ze anderen probeerden te helpen. Save the Children steunt de oproep van de VN voor een onderzoek naar de aanval van maandag."