Aleppo, een levende hel

Het kan u bijna niet ontgaan zijn: de foto en de video van het 5-jarige jongetje Omran Daqneesh in Aleppo. Als je de beelden eenmaal gezien hebt, krijg je ze niet gemakkelijk van je netvlies. Omran was versuft en in de war. Bloed en stof bedekte zijn gezicht. Dit is de Syrië-crisis.

In Europa is de crisis vooral een vluchtelingenkwestie geworden. Waar moeten ze wonen? Kunnen wij de toestroom van mensen wel aan? Wanneer kunnen ze terug naar hun land?

En dan wordt Aleppo getroffen door wéér een luchtaanval. Een video van een kleine jongen gaat viraal en brengt de aandacht van de wereld terug bij waar deze moet zijn: terug naar de gewone kinderen en gezinnen die elke dag lijden onder dit verschrikkelijke, bloedige conflict.

"Dit leven wordt meer en meer een hel"

"Het leven in Aleppo lijkt steeds meer op wonen naast een actieve vulkaan. Je weet niet wanneer je zult worden gedood", zegt Rami*, een lokale hulpverlener in Syrië.

"Als kinderen het geluid horen van een explosie of een straaljager, dan beginnen ze te schreeuwen, te huilen en houden ze je stevig vast. Een kind van nog geen tien jaar oud riep naar me 'Meneer, zet alstublieft mijn arm terug'. Dit is slechts een van de vele tragedies die we meemaken. Dit leven wordt meer en meer een hel."

Aleppo is de op één na grootste stad van Syrië. Verschillende partijen strijden er om de macht. Oost-Aleppo is sinds juli belegerd en Save the Children schat dat er 100.000 kinderen gevangen zitten. Zij worden gebombardeerd. De meeste kinderen krijgen geen medische behandeling. Hulporganisaties hebben de grootste moeite om erdoor te komen.

De wereld kan de kinderen in Syrië de rug niet toekeren.
We roepen alle partijen op een einde te maken aan willekeurige aanvallen op burgers en aan de belegering. Er is dringend een staakt-het-vuren van minimaal 48 uur nodig om hulporganisaties de kans te geven om hulp te verlenen.

Samen met partners in Syrië doen wij ons uiterste best om medische zorg te leveren en mobiele klinieken te runnen. We zorgen voor voedsel, schoon water en onderdak. We hebben ‘safe spaces’ opgezet waar kinderen kunnen leren en spelen. En we geven de kinderen emotionele ondersteuning om hen te helpen omgaan met de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt.

Save the Children is actief aanwezig. 

* Naam is gewijzigd om de identiteit te beschermen