Capelse Stadsdichter Miranda de Haan wint schrijfwedstrijd Save the Children

Schrijfster Miranda de Haan (46) uit Capelle aan den IJssel is door een vakjury uitgeroepen tot winnaar van de landelijke schrijfwedstrijd Schrijven voor Afghanistan. Haar werk wordt vertaald en later dit jaar uitgebracht in Afghanistan.

Het krijgt een plek in de duizenden boekenpakketten die Save the Children via speciaal ingerichte bibliotheekjes gaat verspreiden. Verder wordt het verhaal Toen Rorors Bed de Lucht In Vloog opgenomen in een bijzondere uitgave die in Nederland op de markt komt; daarin zijn de verhalen van alle twintig finalisten gebundeld.

De Haan, Stadsdichter van Capelle aan den IJssel: “Ik ben heel blij. Ik schrijf alleen gedichten en kort proza en voor deze wedstrijd had ik direct inspiratie. Het onderliggend thema is belangrijk, de hoofdpersoon heeft een buurjongetje dat ergens anders vandaan komt en samen gaan ze een leuke dag tegemoet. Door deze wedstrijd kunnen kinderen in Afghanistan straks leuke en mooie boeken lezen en ondertussen opgroeien tot unieke volwassenen.”

Het verhaal van De Haan was een van de 337 inzendingen die eerder dit jaar werden ingestuurd voor de schrijfwedstrijd van Save the Children. Via de site brachten duizenden mensen hun stem uit, dat leidde tot een top 10. Een vakjury selecteerde nog eens tien finalisten. Die twintig kandidaten, afkomstig uit heel Nederland, moesten de jury er dit weekeinde tijdens de finale van overtuigen waarom juist zij moesten winnen. De jury bestond uit de schrijvers Wim Daniëls, Tahmina Akefi, René Appel, Guustaaf Peek en Jorien de Bruijn.

Afghanistan kent een rijke literaire traditie, maar tijdens het gewapende conflict zijn tienduizenden boeken vernietigd. Uit onderzoek van kinderrechtenorganisatie Save the Children in 2013 bleek dat er een groot tekort is aan kinderboeken in het land, en dat ouders vaak ook nog eens te arm zijn om boeken te kopen. Om de voorraad aan te vullen en zo Afghaanse kinderen weer de mogelijkheid tot lezen te geven, zette Save the Children met steun van de Nationale Postcode Loterij de campagne 'Een Betere Toekomst Begint Bij Kinderboeken' op touw.

Het doel is om jeugdboeken via speciaal opgezette bibliotheekjes te verspreiden in scholen, lokale gemeenschappen en bij mensen thuis. In zesduizend leesplekken in elf provincies komen boekenpakketten te liggen met daarin -afhankelijk van de locatie- 20 tot 80 boeken. In het totaal worden dit najaar zo’n 368.000 boeken in Afghanistan verspreid; het streven is om die te laten drukken en uitgeven door Afghaanse bedrijven.   

Naast de Nederlandse verhalen zijn speciaal voor dit project vijftig boeken geschreven door 28 Afghaanse auteurs. Door de boeken in één pakket samen te brengen, zorgen Afghaanse en Nederlandse schrijvers er samen voor dat in totaal ongeveer 368.000 boeken beschikbaar komen voor kinderen.