Conflict Oost-Oekraïne groter dan ooit

Het aantal gewonden, doden en ontheemden in Oost-Oekraïne blijft stijgen. De nood is sinds de start van het conflict nog nooit zo hoog geweest. Bijna 9.500 mensen zijn omgekomen, ruim 21.000 raakten gewond. Cordaid, Dorcas, Save the Children en Terre des Hommes wisten sinds december 2015 zeker 26.000 mensen te ondersteunen met onderdak, voedsel en gezondheidszorg. Nu vragen ze opnieuw aandacht voor het conflict en de gevolgen daarvan. Met de documentaire ‘Face Down’, te bekijken via 2Doc, worden drie persoonlijke verhalen over het voetlicht gebracht.

Face Down
De documentaire Face Down vertelt het verhaal van drie ontheemden die proberen hun leven weer op te bouwen. Hoe staan ze nu in het leven? En waar lopen ze tegenaan? leksandra Sergeenko is een van hen. Ze vertelt over hoe de oorlog haar hele leven op de kop zette: ‘We moesten schuilen in de kelder. De kinderen raakten in paniek, ze waren doodsbang. We konden niet langer in Lugansk blijven wonen, dus besloten we te vluchten.’ Haar verhaal en nog twee andere verhalen laten zien hoe moeilijk het is om in Oost-Oekraïne elke dag met een oorlogstrauma en de gevolgen daarvan te moeten leven. Zo zijn er honderdduizenden levens in deze regio overhoop gehaald.

De documentaire is gemaakt door Living Image. Dit is een stichting die is opgezet door jonge filmstudenten om middels persoonlijke documentaires hulporganisaties te ondersteunen bij het vertalen van hun probleemstellingen, zoals de crisissituatie in Oekraïne.

Werk Oekraïne Joint Response
De Oekraïne Joint Response, geleid door Dorcas, heeft veel kunnen bereiken op het gebied van onderdak, voedsel en gezondheidszorg. Dankzij de goede samenwerking tussen de vier organisaties hebben tussen december 2015 en mei 2016 zeker 26.000 mensen hulp ontvangen. Door de samenwerking wordt de kans op overlap in hulp verkleind. Het onderling delen van kennis, het doorverwijzen naar andere organisaties binnen de Joint Response en het centraal trainen van lokale staf maakt dat de Joint Response een duidelijke toegevoegde waarde heeft. De Oekraïne Joint Response is een samenwerking tussen vier organisaties uit de Dutch Relief Alliance (DRA): Cordaid, Dorcas, Save the Children en Terre des Hommes. De geboden hulp wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De film Face Down is te bekijken op de website van 2Doc