Dringend veilige uitweg uit Aleppo nodig

Directeur Nick Finney van Save the Children voor Noordwest-Syrië: “We vrezen voor het lot van hulpverleners, kinderen en andere burgers die vastzitten in oostelijk Aleppo. Onze partners zijn nog met zeker 300 medewerkers in de stad. Ze verblijven er met hun gezinnen, terwijl er zware bombardementen aan de gang zijn. Tegelijkertijd zijn ze doodsbang om te worden gearresteerd of gedood als ze proberen te vertrekken.”

“Vermoedelijk zijn er op het slagveld nog honderden kinderen met hun ouders, of misschien wel in hun eentje als ze inmiddels wees zijn geworden. Door een gebrek aan ambulances, voedsel en medische voorzieningen zijn de omstandigheden al maanden verschrikkelijk. De vrees van mensen dat ze slachtoffer worden van wraakacties lijkt werkelijkheid te worden - de VN bevestigt dat 82 burgers, onder wie 13 kinderen, van dichtbij zijn neergeschoten en dat er veel lichamen op straat liggen.”

“De strijdende partijen zijn verantwoordelijk voor de burgerdoden en het lijden. Maar de internationale gemeenschap, in het bijzonder de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, draagt ook een zware verantwoordelijkheid voor de situatie in Aleppo. We hebben volkomen gefaald om burgers te beschermen, onder wie de dappere hulpverleners die doorwerkten terwijl hun huizen werden verwoest en hun kinderen hongerig naar bed gingen. Families die wanhopig proberen de stad uit te komen, kunnen niet rekenen op waardigheid of menselijkheid.”

“We moeten direct een eind maken aan de slachting en de overgebleven burgers een veilige uitweg uit de stad bieden. Dat moet gebeuren onder internationaal toezicht via veilige routes, waardoor mensen de kans krijgen om naar door hen gekozen gebieden te gaan.”