Een derde van de vluchtelingen is minderjarig

Save the Children maakt zich grote zorgen over toenemend aantal minderjarige vluchtelingen en migranten dat alleen de levensgevaarlijke overtocht naar Europa waagt. Daarom pleit Save the Children voor veilige routes naar Europa en een goede registratie van minderjarige vluchtelingen. Alleen op die manier kunnen drama’s op de Middellandse Zee worden voorkomen en krijgen kinderen de bescherming die ze verdienen.

Sinds begin dit jaar kwamen alleen al in Italië zeker 5300 alleenreizende kinderen aan, ruim drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Een derde van de 200.000 vluchtelingen die in 2016 aan land kwamen in Griekenland, Italië en Spanje, is minderjarig. In RTL Nieuws sloeg Save the Children alarm over deze zorgwekkende trends (link naar het item).  

Vluchtelingen die de route vanuit Noord-Afrika naar Italië kiezen, lopen enorme risico’s. Alleen al in de laatste week van mei kwamen naar schatting zevenhonderd mensen om het leven bij verschillende bootongelukken, onder wie ook veel kinderen. Kinderen zijn extra kwetsbaar. Niet alleen tijdens de reis, maar ook nadat ze onbegeleid in Italië aankomen lopen kinderen het risico uit het zicht van de instanties te raken en in verkeerde handen te vallen. Ze kunnen uitgebuit worden, slachtoffer worden van misbruik of in de seksindustrie terecht komen.

Save the Children pleit daarom voor veilige routes naar Europa. Dan hoeven migranten geen gebruik meer te maken van illegalen netwerken en de levensgevaarlijke boottocht over zee, kan er een goede registratie plaatsvinden en kunnen de rechten van kinderen beter gewaarborgd worden.