Elke zeven seconden trouwt een meisje jonger dan 15 jaar

Nederland is een van de beste plekken ter wereld om als meisje geboren te worden. In Niger daarentegen zijn meisjes het slechtst af; dat land heeft opgeteld het hoogste aantal getrouwde meisjes, tienerzwangerschappen, kraamdoden en meisjes die niet naar school gaan.

Dat staat in het rapport Every Last Girl: Vrij om te leven, vrij om te leren, vrij van schade dat Save the Children vandaag lanceert. Elke zeven seconden trouwt een meisje dat jonger is dan 15 jaar, blijkt uit de nieuwe analyse die de gevolgen van kindhuwelijken op onderwijs, gezondheid en veiligheid van kinderen in kaart brengt. Soms trouwen meisjes in landen als Afghanistan, Jemen, India en Somalië al op 10-jarige leeftijd - vaak met veel oudere mannen.

In het rapport is de ‘Kansen Voor Meisjes’-index opgenomen, opgesteld op basis van gegevens over kindhuwelijken, scholing, tienerzwangerschappen, moedersterfte en het aantal vrouwelijke parlementariërs. Landen onderaan de index zijn Niger, Tsjaad, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Somalië. Bovenaan staan Zweden, Finland, Noorwegen, Nederland en België.

“Met een kindhuwelijk start een neerwaartse spiraal waardoor meisjes de meest elementaire rechten ontzegd worden. Het recht om te leren, zich te ontwikkelen en kind te zijn”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland. “Meisjes die vroeg trouwen kunnen vaak niet naar school en lopen een groter risico om slachtoffer te worden van huiselijk geweld, mishandeling en verkrachting. Zij raken vaak snel zwanger en lopen relatief vaak soa’s op, waaronder hiv. Ze zijn zwanger vóór hun lichamen daar klaar voor zijn, en dat heeft verwoestende gevolgen voor henzelf en hun baby’s.”

De internationale gemeenschap heeft afgesproken om het kindhuwelijk voor 2030 de wereld uit te helpen. Maar als de huidige trends doorzetten, groeit het aantal vrouwen dat als kind trouwde in van meer dan 700 miljoen nu tot ongeveer 950 miljoen in 2030 en 1,2 miljard in 2050.

Uit het rapport Every Last Girl blijkt verder: 

  • dat meisjes tijdens conflicten een groter risico lopen om jong te trouwen, ook omdat vluchtelingengezinnen hun dochters uithuwen uit veiligheidsoverwegingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Syrische meisjes in Libanon. 
  • dat meisjes uit arme gezinnen een groter risico lopen om vroeg te trouwen dan rijkere leeftijdsgenootjes. In Nigeria trouwt 40% van de armste meisjes voor hun 16e, tegenover 3% van de rijkste meisjes. 
  • dat India het hoogste aantal kindhuwelijken telt, deels door de omvang van de bevolking: 47% van de meisjes -ongeveer 24,6 miljoen- trouwde voor hun 18e jaar.

In Libanon helpt Save the Children het 14-jarige Syrische meisje Sahar*. Ze trouwde op haar 13e met een ​​20-jarige man en raakte twee maanden geleden zwanger. “Ik had me mijn bruiloft voorgesteld als een prachtige dag, maar dat was het niet. Het was ellendig, een dag vol verdriet. Veel meisjes die jong trouwen lopen ziektes op en lijden aan bloedingen. God zij dank is mij dat niet gebeurd", zegt Sahar. “En ik voel me gezegend dat ik een baby heb. Maar ik ben een kind dat een kind opvoedt.”

Save the Children heeft een aantal programma's die de meest kansarme meisjes over de hele wereld ondersteunt. We roepen overheden en donoren op om te investeren in onderwijs en de levenskansen van meisjes, om zo een einde te maken aan kinderhuwelijken en discriminatie op basis van geslacht.

More Than Brides Alliance
Save the Children is ook onderdeel van de ‘More than Brides Alliance’, een samenwerkingsverband met Oxfam, Simavi en Population Council. Deze alliantie is door de Nederlandse overheid geselecteerd als officiële partner om kindhuwelijken tegen te gaan in Azië en Afrika.

Op dit moment is de 'More Than Brides Alliance' actief in India, Pakistan, Niger, Mali en Malawi. In de programma’s leren tieners en jongvolwassenen over hun (seksuele) rechten en het versterken van hun economische positie. Ze zullen betere keuzes kunnen maken ten aanzien van het huwelijk door naar school te gaan, een beroep te leren, seksuele voorlichting te krijgen en er samen met overheden en belangrijke personen in de gemeenschap voor te zorgen dat kindhuwelijken niet meer de sociale norm is.