Finalisten wedstrijd schrijven voor Afghanistan bekend

Het is zover: de twintig finalisten van de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan zijn bekend! De jury stond voor de zware taak een keuze te maken tussen alle mooie, spannende en aangrijpende verhalen, van bevlogen schrijvers die hun ziel en zaligheid in hun teksten legden. Maar het is gelukt; de vakjury heeft tien namen toe kunnen voegen aan de tien finalisten die eerder al door de lezers gekozen werden.
Alle twintig schrijvers zijn winnaars: hun inzendingen worden in boekvorm gegoten en gebundeld in Nederland op de markt gebracht. Voor de volledigheid zetten we hieronder in willekeurige volgorde hun namen op een rijtje.

Gekozen door de jury:
Stefan Hultermans, Lidwien van Bommel, Hilde Pracht, Heleen Renou, Miranda de Haan, Shukie Sharif, Sabine Averdonk, Gertie Schouwenberg, Vicky Aerts, Janneke van ’t Spijker

Gekozen door de lezers:
Olga Maria Berger, Mahgul Hosseini, Ylja Geertsma, Ferdous Arachid, Raihan Popal, Anke Vroegop, Meryam Zamri, Catharina den Dekker, Dayenne Smulders  Esther Mikkers.

De twintig finalisten zijn inmiddels per mail op de hoogte gesteld. Op 10 juni staat de finale-avond gepland: dan komt iedereen bij elkaar voor een laatste ronde. Nog diezelfde avond moet dan de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan bekend zijn. Werk van die persoon wordt vertaald en later dit jaar gepubliceerd in Afghanistan.

Save the Children heeft de wedstrijd georganiseerd samen met de Nationale Postcode Loterij (NPL). Het doel is om zoveel mogelijk kinderen in Afghanistan weer aan het lezen te krijgen, nadat de Taliban tienduizenden boeken vernietigde. De toekomst van kinderen ligt immers in kennis, en in de liefde voor woorden, dus gaat Save the Children in samenwerking met de NPL later dit jaar op duizenden Afghaanse scholen boekenpakketten verspreiden, tachtig boeken per pakket. De winnaar van de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan krijgt een -vertaald- plekje in dat pakket. 

De Rode Koffer

Het winnende verhaal is vertaald en opgenomen in een van de kinderboeken voor Afghanistan. Daarnaast vormen 20 ingezonden verhalen samen het boek ‘De Rode Koffer’. Dit boek is online te bestellen bij Lecturis.nl.  
 
Bestel het boek 'De Rode Koffer'