Geschokt door verdrinkingsdood 27 kinderen

Deze week zijn bij de oversteek van Turkije naar Griekenland 27 kinderen om het leven gekomen. Alleen vandaag al verdronken zeker 42 mensen, onder wie 17 kinderen. “Deze verschrikkelijke gebeurtenissen hebben ons diep geraakt”, aldus Kate O’Sullivan van Save the Children op Lesbos.

"Kinderen en volwassenen verdrinken, omdat de Europese regeringsleiders er maar niet in slagen de vluchtelingen op een menswaardige manier in veiligheid te brengen", aldus O'Sullivan. "Nog elke dag trotseren zo’n 1500 mensen de kou en hoge golven op zoek naar veiligheid.”

De Nederlandse Kim Brouwer werkt voor Save the Children op het Griekse eiland Chios. Ook zij ziet de ellende toenemen. “Als kinderen de oversteek al overleven, zijn ze er vaak slecht aan toe. Velen zijn onderkoeld en vertonen bevriezingsverschijnselen. Gisteren arriveerde hier nog een gezin met 5 kleine kinderen. De moeder, met baby op de arm, had bevroren voeten door het waden door de sneeuw. Ze was net op tijd, anders hadden haar voeten geamputeerd moeten worden. Haar 3-jarige kind is vanwege een zware longinfectie meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis in Athene. Zijn vader begeleidt hem, de rest van het gezin wordt momenteel door ons opgevangen.”

Save the Children verleent hulp op de Griekse eilanden, het vasteland van Griekenland en langs de route verder Europa in. We delen winterjassen, mutsen, sjaals, schoenen en dekens uit en verstrekken warme maaltijden. Ook zorgen we voor (slaap)plekken voor moeders en kinderen. “Vanwege het koude winterweer, delen we ook op Chios skipakken uit voor de kinderen”, vertelt Brouwer. “Dat is hard nodig, omdat de doorweekte kleren die ze aanhebben hun enige kleren zijn.”