Save the Children bereikt 36.000 mensen in Nepal

Dankzij gulle gevers van Giro555 heeft Save the Children tot nu toe ruim 36.000 mensen in Nepal met directe hulp bijgestaan na de zware aardbevingen van een jaar geleden. Onder hen ook ruim 300 gezondheids- en hygiënewerkers die zijn opgeleid; zij hebben op hun beurt weer getroffen kinderen en hun families geholpen. Het meeste geld heeft Save the Children ingezet voor medische hulp en maatregelen op het gebied van hygiëne, zoals het bouwen van klinieken en het aanleggen van waterpunten. Met het hulpgeld is gestart met de bouw van vijf klinieken, zijn vier medische tenten ingericht en 1100 toiletten gebouwd.

Op 25 april en 12 mei werd Nepal getroffen door zware aardbevingen. Ruim 8 miljoen mensen hadden hulp nodig. Meer dan 8.800 mensen stierven en ruim 22.000 mensen raakten gewond. Een half miljoen huizen werd verwoest.

Nederland gaf gul aan de slachtoffers van de aardbevingsramp in Nepal. Via de Nationale Actie van Giro555 werd in totaal ruim € 25 miljoen ingezameld door het Nederlandse publiek.  In totaal heeft Save the Children 1,8 miljoen euro ontvangen, waarvan tot 1 Februari bijna zes ton is uitgegeven. De Nederlandse overheid, via het Ministerie van Buitenlandse Zaken, gaf een bijdrage van € 4 miljoen euro aan een alliantie van Nederlands hulporganisaties, waaronder Save the Children. Dit bedrag is volledig besteed.
Hulpverleners hebben ontzettend veel werk gedaan om de vele noden van de getroffen families te verlichten. Hulp ging met name naar voedsel en water, medische zorg en tijdelijk onderdak.

“Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden is met de steun van de donateurs gigantisch veel werk verzet door onze medewerkers”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. “Ruim 80 procent van de klinieken en gezondheidsposten was verwoest, in de getroffen gebieden. We hebben samen met de Nepalezen hard gewerkt om het gezondheidssysteem weer draaiende te krijgen, ook om zo de uitbraak van ziektes te voorkomen. Gelukkig zijn epidemieën uitgebleven.”

Logistiek is de hulpoperatie uitdagend, vanwege de schaal van de ramp en de ontoegankelijke gebieden waar de ramp plaatsvond. Een groot deel van de in totaal 8 miljoen getroffenen zijn soms alleen te voet bereikbaar. Daarbij zijn de weersomstandigheden in Nepal extreem, met landverschuivingen door hevige moessonregens en vrieskou. De situatie in het land verslechterde, doordat de levering en distributie van brandstof, gas en hulpgoederen stokte als gevolg van grensproblemen.

Gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming vormen een andere groot grote uitdaging voor de daadwerkelijke wederopbouw. Voor twee en een half miljoen mensen is het een jaar na de aardbeving nog steeds onzeker wanneer ze een permanent en veilig huis kunnen bouwen.  Hulporganisaties hopen dat daarover snel meer duidelijkheid komt en zijn klaar om bouwprojecten te ondersteunen.

Hier staat de rapportage van Giro555.