Partners Save the Children: ‘Helft slachtoffers Aleppo is kind’

De helft van de slachtoffers die in Oost-Aleppo onder het puin vandaan worden gehaald of behandeld worden in ziekenhuizen, is kind. Dat zeggen partners van Save the Children die in het gebied werken. Eén ziekenhuis liet weten dat zaterdag 43 procent van de gewonden minderjarig was. Het ambulancepersoneel van Shafak, een Syrische NGO, zei zondag dat meer dan 50 procent van de slachtoffers die ze de laatste 48 uur ophaalden kind was.
 

Artsen werken de klok rond, maar kinderen sterven op de vloeren van de ziekenhuizen doordat er een tekort is aan medicijnen als verdovingsmiddelen en antibiotica en aan beademingsapparatuur. Ernstige gevallen moeten uit Oost-Aleppo geëvacueerd worden, maar alle wegen zijn afgesloten. Ambulancepersoneel loopt groot gevaar; vorige week raakte een medewerker van Shafak zwaargewond tijdens een luchtaanval.

De organisaties schetsen een beeld van onvoorstelbaar geweld en lijden voor kinderen en hun families, op het moment dat zondag de VN-Veiligheidsraad voor een spoedzitting over Aleppo bijeenkwam. Dr. Abu Rajab, die in een ziekenhuis werkt in het belegerde gebied, zegt dat er zaterdag 29 kinderen waren onder de 67 gewonde patiënten die aankwamen. Vijf kinderen stierven omdat het ziekenhuis niet genoeg beademingsapparaten had om hen te behandelen. Zondagochtend kwamen er nog eens 17 patiënten aan bij het ziekenhuis.

Hulporganisaties schatten dat er minstens 100.000 kinderen opgesloten zaten in het oostelijke deel van Aleppo toen het beleg in juni begon. Sonia Khush van Save the Children: “Onder onze ogen voltrekt zich een gruweldaad tegen de kinderen van Aleppo. Dat het niet lukt ze te beschermen zal de internationale gemeenschap de komende decennia blijven achtervolgen. De VN-Veiligheidsraad heeft de kans meer lijden te voorkomen. Er moet een direct staakt-het-vuren komen en de wegen moeten weer open zodat voedsel, schoon water en medische voorraden het gebied in kunnen.”

Dr. Abu Rajab “De veldhospitalen liggen vol gewonden en slachtoffers, de meesten zijn vrouwen en kinderen. Patiënten liggen op de vloer, we slepen de beademingsapparatuur van de ene patiënt naar de andere. We hebben een tekort aan alles. Het personeel is uitgeput van het bovenmenselijke werk dat ze doen, ze zijn 24 uur per dag in touw. We doen een beroep op mensen over de hele wereld. Wij eisen een einde aan de luchtaanvallen op Aleppo - die zijn de oorzaak van al dit lijden.” 

Save the Children dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de aanval op het VN-hulpkonvooi van vorige week. Daarbij moet ook worden gekeken naar de vraag of tijdens het recent opgelaaide geweld oorlogsmisdaden zijn gepleegd en het internationaal humanitair recht is geschonden.