Hongersnood dreigt in Somalië

Door de ergste droogte in jaren, hebben meer dan een half miljoen mensen in Somaliland en Puntland dringend water en voedsel nodig. Als hulp uitblijft, dreigt een hongersnood te ontstaan in het toch al instabiele land.  ​

“Door het uitblijven van twee regenseizoenen, zijn waterbronnen opgedroogd en is land wat eens vruchtbaar was, nu droog en dor”, vertelt Hassan Noor Saadi van Save the Children in Somalië. “Vooral in Puntland en Somaliland kampen mensen met water- en voedseltekorten. Veel inwoners zijn nomadische veehouders. Zij  verkopen hun laatste dieren om maar aan geld te komen voor water en voedsel.”   

Kinderen de dupe 
Zoals in elke crisis, zijn het ook nu de kinderen die het meest lijden. Bijna 305.000 kinderen zijn ondervoed, van wie ruim 58.000 ernstig. De komende maanden verwachten we een verdere verslechtering van de situatie, omdat oogsten zijn mislukt en de droogte aanhoudt. Hassan Noor Saadi: “Somalië is door de voortdurende conflicten al een van de slechtste landen ter wereld voor een opgroeiend kind, maar nu dreigt voor honderdduizenden kinderen ook nog eens een hongersnood. Tijdens de extreme droogte van 2011-2012 zijn tienduizenden kinderen omgekomen van de honger. Dat mag niet nog eens gebeuren.”    

Water en medische zorg 
Save the Children werkt al sinds 1951 in Somalië. Op dit moment brengen onze medewerkers grote hoeveelheden water per vrachtwagen naar circa 360.000 mensen in meest getroffen dorpen in Puntland. Ook in Somaliland helpen ze de bevolking aan water en leveren ze medische zorg via mobiele klinieken.