Hulp Oost-Oekraïne gaat door

De hulp is erop gericht om mensen die gevlucht zijn uit het conflictgebied te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Dit noodhulpprogramma wordt uitgevoerd van 1 juli 2016 tot 28 februari 2017.

Het programma van de Oekraïne Joint Response betreft voornamelijk financiële ondersteuning zodat de mensen zelf medicijnen of eten kunnen kopen en hun huur kunnen betalen. Daarnaast is er aandacht voor psychosociale hulp en gezondheidszorg binnen het programma en krijgen mensen die vlakbij of in het conflictgebied wonen voedselpakketten en winterartikelen voor de winter van 2016/2017.

De hulp is nodig want het aantal gewonden, doden en ontheemden in Oost-Oekraïne blijft stijgen. De nood is sinds de start van het conflict nog nooit zo hoog geweest. Bijna 9.500 mensen zijn omgekomen, ruim 21.000 raakten gewond.

Oekraïne Joint Response
De Oekraïne Joint Response, geleid door Dorcas, heeft veel kunnen bereiken op het gebied van onderdak, voedsel en gezondheidszorg. Dankzij de goede samenwerking tussen de vier organisaties hebben tussen december 2015 en mei 2016 zeker 26.000 mensen hulp ontvangen. Door de samenwerking wordt de kans op overlap in hulp verkleind. Het onderling delen van kennis, het doorverwijzen naar andere organisaties binnen de Joint Response en het centraal trainen van lokale staf en lokale partners maakt dat de organisaties beter en sneller hulp kunnen verlenen in Oost-Oekraïne.

De Oekraïne Joint Response is een samenwerking tussen vier leden van de Dutch Relief Alliance (DRA): Cordaid, Dorcas, Save the Children en Terre des Hommes. De geboden hulp wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.