Eén hulpkonvooi voor Madaya is niet genoeg om doden te voorkomen

Save the Children is opgelucht dat de bevolking van Madaya gisteren voedsel, medicijnen en dekens heeft ontvangen. Maar één hulpkonvooi voor Madaya is niet genoeg. Alleen een definitief einde aan de belegering van Madaya en andere Syrische steden kan de levens van vele mensen redden. 

In een gezamenlijke verklaring schrijven Save the Children, CARE International, Handicap International, International Rescue Committee, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Syria Relief and Development en World Vision dat nog meer hongerdoden alleen te voorkomen zijn door een onmiddellijk einde aan de belegering van Syrische steden. Ook moeten de strijdende partijen hulporganisaties permanente toegang geven tot de burgerbevolking. 

Schokkende beelden 
“De beelden van uitgehongerde kinderen en volwassenen in Madaya hebben de wereld geschokt,” aldus Pim Kraan, directeur van Save the Children. “En terecht. Maar vergeet niet dat ook in andere Syrische steden burgers lijden onder de belegering van hun stad. Meer dan 4,5 miljoen Syriërs leven in belegerde of moeilijk bereikbare plaatsen. We moeten ervoor zorgen dat voedsel, medicijnen, olie en andere noodzakelijke hulp snel worden toegelaten, voor het te laat is.”  

Omgekomen van de honger 
De circa 42.000 bewoners van Madaya zijn sinds afgelopen juli afgesloten van de buitenwereld. Zij kunnen de stad niet meer uit en voedsel, medicijnen, brandstof en andere noodzakelijke kunnen niet meer worden aangevuld. In Madaya zijn volgens lokale hulporganisaties al circa 50 kinderen en volwassenen omgekomen van de honger en een gebrek aan medische zorg. De hulpgoederen die gisteren zijn afgeleverd, zijn voldoende voor ongeveer een maand. De VN en het Rode Kruis hopen dat zij deze week een tweede hulpkonvooi naar Madaya kunnen sturen.  

Ons werk in Syrië 
Save the Children werkt direct en via lokale partners in verschillende plaatsen in het noorden van Syrië. Tot nu toe hebben wij 1,6 miljoen kinderen en hun familieleden geholpen aan voedsel, water, medische zorg, onderwijs en onderdak. 

> meer lezen over Syrië