Hulporganisaties roepen op tot wapenstilstand in oostelijk Aleppo

Vier grote internationale hulporganisaties roepen vandaag in een brief op tot een wapenstilstand van 72 uur voor het oostelijk deel van Aleppo. Die tijd is nodig om zieken en gewonden het gebied uit te krijgen, en mensen die willen de kans te geven om dat deel van de stad te verlaten. Tegelijkertijd kunnen dan voedsel en andere essentiële hulpgoederen het gebied in.

De brief van Save the Children, Stichting Vluchteling/IRC, Oxfam Novib en de Norwegian Refugee Council is gericht aan betrokken partijen die vandaag in het Zwitserse Lausanne over het conflict praten. Op dit moment zitten naar schatting 250.000 mensen klem in het oostelijk deel van Aleppo, onder wie 100.000 kinderen.

Op 18 oktober is het een maand geleden dat de laatste wapenstilstand in oostelijk Aleppo werd verbroken. Sindsdien zijn de bombardementen op dat deel van de stad verhevigd en zijn al zeker 300 kinderen om het leven gekomen of zwaar gewond geraakt als direct gevolg van het geweld.

De vier organisaties doen een klemmende oproep aan alle partijen, om de wapens tenminste 72 uur te laten zwijgen. De wapenstilstand moet meteen ook een aanzet zijn tot een diplomatieke oplossing voor het conflict.


Hieronder vindt u de (vertaalde) brief.

Geachte heer mevrouw,

Wij schrijven deze brief om onze verontwaardiging uit te spreken over de onacceptabele omstandigheden voor 250.000 burgers in het oosten van Aleppo, die gevangen zitten tussen de strijdende partijen. Levensreddende hulp mag het gebied niet in en burgers -met inbegrip van ernstig gewonde kinderen en volwassenen- mogen er niet uit, en medische voorzieningen en scholen zijn het doelwit. Wat er gebeurt in Aleppo is één van de bepalende politieke en morele uitdagingen van deze tijd – een voortdurend falen om de burgers van de grootste stad van Syrië te beschermen zal het onnoemelijk menselijk lijden alleen maar verergeren, en brengt het hele systeem van het internationaal humanitair recht in gevaar.

Partijen die betrokken zijn in het conflict ontmoeten elkaar vandaag in Lausanne en het belang van deze gesprekken kan niet worden overschat. Ze moeten zo snel mogelijk een wapenstilstand van tenminste 72 uur afkondigen in het oosten van Aleppo. Het is essentieel dat de zieken en gewonden geevacueerd worden, voedselhulp en andere noodgoederen het belegerde gebied in kunnen en dat burgers die willen het gebied uit kunnen. De wapenstilstand moet de aanzet zijn voor een intensieve diplomatieke inspanning van alle partijen om een
​​einde aan het conflict te maken.

Met vriendelijke groet,

Save the Children International CEO, Helle Thorning-Schmidt
The International Rescue Committee CEO, David Miliband
The Norwegian Refugee Council CEO, Jan Egeland
Oxfam International CEO Winnie Byanyima