In Koffietijd: Schrijven voor Afghanistan

Honderden verhalen zijn er al ingestuurd voor onze schrijfwedstrijd voor Afghanistan. En je kunt nog steeds meedoen, dus het wordt nog een flinke klus voor de jury om de auteur te kiezen die een Afghaans kinderboek mag schrijven! 

Op 12 januari zijn we gestart met de wedstrijd ‘Schrijven voor Afghanistan.’ Iedereen van 18 jaar en ouder kan zijn verhaal insturen op de website schrijven.savethechildren.nl. Het publiek én een deskundige jury, bestaande uit Gustaaf Peek, René Appel, Wim Daniëls, Tahmina Akefi en Jorien de Bruijn, kiezen de 20 beste verhalen uit. “Ik let er vooral op of iemand mijn aandacht weet vast te houden en of het verhaal aansluit bij de belevingswereld van kinderen”, vertelt jurylid Tahmina Akefi. “Ik heb al heel wat leuke verhalen gelezen.”

Kinderboeken voor Afghanistan 
Bovendien selecteert de jury een auteur die een boek mag schrijven voor Afghaanse kinderen. Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan Save the Children dit boek, samen met 79 kinderboeken van Afghaanse schrijvers, als pakket verspreiden op duizenden Afghaanse scholen en (plattelands)bibliotheken. “Dat is hard nodig, want er zijn nu geen kinderboeken in Afghanistan,” zo weet schrijfster en journaliste Tahmina uit eigen ervaring. Tot haar 12e jaar woonde ze in Afghanistan. Toen ontvluchtte ze met haar familie de oorlog en vestigden ze zich in Nederland.   

Motor van ontwikkeling 
“In onze cultuur vertellen we kinderen verhalen. Dat prikkelt de fantasie en zet aan tot creativiteit. Toch droomde ik er als klein meisje van om zelf een kinderboek te kunnen lezen. En ik denk dat veel Afghaanse kinderen die droom delen.” Tahmina hoopt dat het schrijven van kinderboeken voor Afghaanse auteurs een vanzelfsprekendheid zal worden. “Bovendien hoop ik dat deze actie het begin is van een betere toekomst voor Afghanistan, doordat de kinderen van nu de goed opgeleide leiders van straks zijn. Het lezen van boeken en het volgen van onderwijs is immers de motor van alle ontwikkeling.”  Bekijk de uitzending van Koffietijd waar Tahmina vertelt over de schrijfwedstrijd. 

De Rode Koffer

Het winnende verhaal van de wedstrijd 'Schrijven voor Aghanistan' is vertaald en opgenomen in een van de kinderboeken voor Afghanistan. Daarnaast vormen 20 ingezonden verhalen samen het boek ‘De Rode Koffer’. Dit boek is online te bestellen bij Lecturis.nl.  
 
Bestel het boek 'De Rode Koffer'