Leven van half miljoen kinderen in de waagschaal

Het leven van ongeveer een half miljoen kinderen ligt in de waagschaal, nu de slag om Mosul is begonnen. Een humanitaire ramp dreigt: als kinderen en hun families niet via een veilige corridor de stad uit kunnen, zullen veel gezinnen gedwongen zijn om te blijven. Ze lopen dan een grote kans te sterven in kruisvuur of door bommen, terwijl ze buiten het bereik van hulpverleners kampen met een tekort aan eten en drinken. Daarom pleit Save the Children ervoor dat onmiddellijk veilige routes worden aangewezen die de stad uit leiden, weg van het dodelijke geweld.

Aram Shakaram van Save the Children in Irak: “Degenen die toch proberen te vluchten moeten een stad uit die wordt omringd door boobytraps, sluipschutters en zelfgemaakte landmijnen. Zonder een veilige vluchtroute gaan we waarschijnlijk op grote schaal bloedvergieten onder burgers zien.”

Militaire commandanten hebben de burgers in de stad gevraagd binnen te blijven en witte vlaggen aan hun huizen te hangen. In het beste geval is dat onpraktisch, in een nietsontziende stadsoorlog. In het slechtste geval veranderen op die manier gebouwen met burgers erin in militaire posities en worden gezinnen gebruikt als menselijk schild. Dat is onaanvaardbaar.
 
Gezinnen in Mosul zeggen dat ze geen voedsel, water en elementaire medische voorzieningen kunnen betalen, en dat ze schuilplaatsen in hun huizen hebben gemaakt tegen de bombardementen. Velen zeggen dat ze te bang zijn om de stad te verlaten totdat de uitvalswegen veilig zijn gesteld. Shakaram: “Er is enorm veel geld uitgegeven aan militaire planning, uitrusting en logistiek - maar een investering in de veiligheid van kinderen moet de prioriteit zijn.”
 
Onzekere situatie blijft
Als mensen er in slagen om te ontsnappen, worden ze geconfronteerd met een onzekere situatie. Op dit moment kunnen de aangewezen kampen ongeveer 60.000 mensen opvangen - een fractie van de 1 miljoen mensen die Mosul kunnen ontvluchten. Ondanks een oproep van de VN is slechts de helft van het benodigde geld opgebracht, terwijl de kampen binnen een paar dagen overvol kunnen zitten.

Teams van Save the Children zien nu al dat mensen gevaarlijke tochten ondernemen om de regio uit te komen. Duizenden gezinnen zijn ontsnapt uit het gebied rond Hawija, en ten minste 5.000 mensen zijn de dorpen rond Mosul uit gevlucht richting het noordoosten. Ze verblijven onder erbarmelijke omstandigheden net over de grens.