Lichamen op straat in Zuid-Soedan, Save the Children blijft actief

Ondanks de fragiele wapenstilstand na vier dagen van bloedige gevechten in Zuid-Soedan, verslechtert de humanitaire situatie in Juba snel. Bij gevechten tussen rivaliserende troepen kwamen zo’n 300 mensen om het leven en sloegen zeker 42.000 mensen op de vlucht. Tienduizenden mensen hebben nauwelijks toegang tot voedsel en water.

Peter Walsh van Save the Children in Zuid-Soedan: "Er liggen lichamen op straat, winkels zijn geplunderd, markten gesloten, mensen staan in de rij voor voedsel en gezinnen zijn wanhopig op zoek naar manieren om de stad uit te komen. Anderen keren terug naar hun huizen, hun kinderen zichtbaar uitgeput door nachten in de open lucht zonder eten of drinken."

Een medewerker van Save the Children zag dinsdag hoe een tien maanden oude baby overleed op een markt in Juba, terwijl zijn ouders wanhopig op zoek waren naar eten en medicijnen. "Het is niet precies duidelijk waaraan het kind is overleden, maar door het gebrek aan eten, water en basisgezondheidszorg verergert de toch al chronische nood. Dat geldt voor heel veel mensen in de hoofdstad", zegt Walsh.

Door het oplaaiende geweld lopen kinderen weer het risico van hun ouders te worden gescheiden. Sinds in december 2013 de burgeroorlog losbarstte in het jongste land ter wereld, raakten meer dan 13.000 kinderen gescheiden van hun families. Save the Children heeft samen met andere partners 4000 van die kinderen weer bij hun ouders teruggebracht. "De wapenstilstand in Juba houdt vooralsnog stand, maar het geweld heeft een grote impact gehad op onze activiteiten. Het is heel moeilijk om aan contant geld te komen om onze programma’s in het veld draaiende te houden. Vooralsnog lukt het ons, maar alle binnenlandse vluchten zijn geannuleerd en de stroomvoorziening is zeer instabiel."

Save the Children roept de nationale en internationale gemeenschap op verdere escalatie van het geweld te voorkomen en een oplossing te vinden. De organisatie doet ook een beroep op de strijdende partijen om in het belang van alle burgers de wapenstilstand te respecteren.