Mariniers rennen marathon op zee!

Elf mariniers renden zich zaterdag (29 okt) aan boord van het zware transportschip de Red Zed II in het zweet tijdens een estafettemarathon voor Save the Children. De opbrengst van de marathon - ruim 800 euro- gaan naar de kinderrechtenorganisatie, die zich inzet voor kinderen in het door burgeroorlog verscheurde Jemen.

Sergeant van de mariniers Bert kwam met het idee voor de marathon: “Het leed daar raakt mij als vader diep. Op deze manier kunnen we iets voor de slachtoffers betekenen.” Ook de bemanning van de Red Zed II nam een aantal kilometers voor zijn rekening. Samen legden de lopers in totaal zo’n 143 kilometer af op het dek van het schip.

Hoofd fondsenwerving Sarah Clifton van Save the Children vindt het een geweldige actie van de mariniers. "Prachtig om te zien dat jongens die zo ver van huis zijn zich inzetten voor kinderen die ze helemaal niet kennen. Met het geld dat zij bij elkaar lopen kunnen we bijvoorbeeld extra medische zorg leveren, of voedsel. Aan beide is een groot gebrek voor de kinderen in Jemen." 

Vessel Protection Detachement

Het schip wordt tussen Egypte en Sri Lanka tegen piraten beveiligd door het zogenoemde Vessel Protection Detachement, een militair beveiligingsteam dat kwetsbare koopvaardijschepen beschermt. Het is de 200e keer dat de speciale eenheid wordt ingezet. Terwijl zij zich in een Hoog Risico Gebied bevinden, lopen de mariniers wachten en onderhouden de MAG-posten.

Rond 29 oktober verlaten ze het gevaarlijke gebied en is het tijd voor de marathon. Vanwege de hitte lopen de militairen die in estafettevorm. “Als marinier kwamen wij ooit op om ons in te zetten voor vrede en veiligheid in de wereld”, vertelt sergeant Bert. “Zo kunnen wij ons steentje bijdragen in een land verscheurd door oorlog.