Meer dan miljoen kinderen kregen in Irak geen onderwijs of moesten IS-lesstof leren

Meer dan een miljoen kinderen die in Irak in IS-gebied leefden kregen ofwel geen onderwijs, of moesten de IS-lesstof leren. Veel van hen liepen zo een achterstad van meer dan twee jaar op, waarschuwt Save the Children. Sinds de strijd om Mosul begon, is het aantal mensen dat op de vlucht is geslagen opgelopen tot 34.000 - een toename van 50 procent sinds vrijdag.

De ouders van de kinderen, die hun toevlucht hebben gezocht in het Jad'ah-kamp ​​ten zuiden van Qayyarah, vertellen hoe de extremistische lesstof erop gericht was kinderen te hersenspoelen en ze in te zetten als strijders. Hamid*, vader van vijf kinderen: “Ze vertelden de kinderen hoe ze bommen konden maken. Als ze uit de school kwamen stond er een grote tv in de tuin waar propaganda op te zien was. Er werd getoond hoe te doden, hoe ze zelfmoordbommen konden maken en hoe je hoofden af ​​moest snijden.”

Volgens Hamid mochten alleen jongens naar school, maar veel ouders probeerden hun kinderen thuis te houden om ze zo te beschermen tegen de druk van IS. “We zeiden ... je moet ze niet geloven, dit is niet de juiste Islam. We deden er alles aan om ervoor te zorgen dat onze kinderen niet zouden geloven wat hen werd geleerd.”

Karim*, een vader van vier, zegt dat veel kinderen zo jong als 12 op school werden gerekruteerd door IS. “Sommige kinderen vertelden dat IS hen 40 dagen lang meenam naar een kamp om ze te trainen en ze te vertellen dat het Halal (toegestaan) was om militairen te doden”, zegt hij. “Per keer namen ze 50 tot 100 kinderen mee. Veel kinderen gehoorzaamden en werden gedood in de strijd.”

Karim zegt dat zijn kinderen voortdurend in angst leefden en dat hij gefrustreerd was dat hij zijn kinderen van school moest houden om ze te beschermen. “Het was erg zwaar voor mijn meisjes, ze waren erg bang, huilden de hele tijd. Ik wil dat mijn kinderen onderwijs kunnen volgen, zodat ze een baan kunnen vinden. Het belangrikste is dat ze leren lezen en schrijven.”

Er wonen nu meer dan duizend families in het kamp, waar Save the Children tijdelijke klaslokalen heeft opgezet om de kinderen zo snel mogelijk weer aan het onderwijs te krijgen.

Directeur Maurizio Crivellaro van Save the Children in Irak zegt dat de kinderen enthousiast zijn om weer te beginnen. “Onschuldige kinderen mogen nooit worden blootgesteld aan deze vorm van onderwijs. Het is van cruciaal belang om ze weer in een veilig en positief schoolklimaat te brengen. Daarmee start een proces van herstel en geven we ze hoop voor de toekomst. Sommige kinderen zijn nog nooit aar school geweest en hebben extra steun nodig.”

De docenten bieden recreatieve activiteiten en spelletjes, voordat de kinderen aan de slag gaan met elementaire taal- en rekenvaardigheden. Vervolgens maken ze kennis met de Iraakse lesstof. Dat gebeurt in samenwerking met de getroffen gemeenschappen en de lokale overheid. Crivellaro: “Kinderen en ouders zeggen dat in tijden van crisis, onderwijs het belangrijkst is. Het is de sleutel naar de toekomst, dat kan niet worden uitgesteld. Ze hebben al genoeg van hun jeugd gemist.”