Niet grenzen, maar mensen beschermen

Alle mensen, en zeker kinderen, hebben recht op veiligheid, onderwijs, waardigheid en bescherming. Ook als zij moeten vluchten voor oorlog en geweld. Die rechten mogen nooit ingeleverd worden om een politiek doel te bereiken. Daarom roept Save the Children samen met drie andere organisaties vandaag premier Rutte op om leiderschap te tonen binnen de EU, en mensenrechten weer centraal te stellen in het vluchtelingenbeleid. 

De EU staat op het punt om een deal te sluiten met Turkije, over het terugsturen van vluchtelingen. We maken ons grote zorgen over de weg die Europa in dreigt te slaan. De EU lijkt afscheid te willen nemen van haar wereldwijde leiderschap op het gebied van mensenrechten, zorgvuldig opgebouwd sinds de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De weg die Europa in wil slaan vergroot de vluchtelingencrisis en brengt niet alleen de levens van tienduizenden mensen die zijn gevlucht voor oorlog, armoede en geweld en gevaar, maar ook de Europese kernwaarden.

Voor ons is het heel simpel: niet de grenzen, maar mensen moeten worden beschermd!

Vanochtend was onze directeur Pim Kraan op radio 1, om de oproep van de organisaties nog eens extra krachtig te onderstrepen. Luister het fragment hier (start op 5:00).

Onze collega's zijn op de hele route aanwezig om kinderen te helpen; we zorgen voor warme dekens, een warme maaltijd, veilige speelplekken en we zorgen voor alleenstaande kinderen. Uw bijdrage maakt voor deze kinderen een groot verschil.