Nederlands verhaal in zo’n 6.000 leeshoeken in Afghanistan

Het winnende verhaal van de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan komt straks in ongeveer 6.000 Afghaanse leeshoeken te liggen, waarvan er tot nu toe al ruim 4.600 zijn ingericht. In die speciaal ingerichte bibliotheekjes in scholen, lokale gemeenschappen en bij mensen thuis worden dit najaar door Save the Children pakketten met tussen de 20 en 80 boeken verspreid. Daaronder ook het uit het Nederlands vertaalde werk van de winnaar van Schrijven voor Afghanistan. 

Verder zijn vijftig boeken die speciaal voor dit doel zijn geschreven door 28 Afghaanse auteurs eveneens onderdeel van het pakket. Zo zorgen Nederlandse en Afghaanse schrijvers er samen voor dat in het totaal ongeveer 368.000 boeken beschikbaar gaan komen voor Afghaanse kinderen die willen lezen, die willen werken aan hun eigen toekomst en die hun land vooruit willen helpen.

Afghanistan kent een rijke literaire geschiedenis, maar onder het bewind van de Taliban werden tienduizenden boeken vernietigd. Om de voorraad boeken weer aan te vullen en Afghaanse kinderen de mogelijkheid te geven zich via het lezen van boeken te ontwikkelen, zette Save the Children met steun van de Nationale Postcode Loterij de campagne ‘Een Betere Toekomst Begint Bij Kinderboeken’ op touw.

Onderdeel van die campagne is de wedstrijd Schrijven voor Afghanistan, die binnenkort wordt afgesloten. In de eerste helft van dit jaar stuurden schrijvers in Nederland samen 337 verhalen in voor de wedstrijd, die door duizenden mensen online werden gelezen en beoordeeld. Uit die beoordelingen kwamen tien finalisten naar voren, een vakjury koos vervolgens nog eens tien finalisten.

De groep van twintig schrijvers komt op vrijdag 10 juni samen voor de grote finale, de jury zal die avond de uiteindelijke winnaar kiezen. Diens werk wordt vertaald en krijgt een plekje in het Afghaanse boekenpakket. De verhalen van de 20 finalisten worden gebundeld en uitgebracht in Nederland.