Op vakantie. Op de vlucht.

De zomer is voor de meeste mensen een tijd van ontspanning, vakantie en reizen. Maar voor duizenden mensen die op reis gaan, is het een kwestie van leven of dood. Ze laten alles achter, op weg naar een onzekere toekomst.

Tot nu toe zijn dit jaar, volgens onze schattingen, ongeveer 77.600 migranten aangekomen in Italië. De migranten zijn meestal afkomstig uit landen als Eritrea, Somalië, Nigeria, Gambia, Ivoorkust en Guinee. Alleen al tussen 1 juni en 1 juli van dit jaar zijn op zijn  20.000 migranten aangekomen in Italië, waaronder meer dan 2.700 vrouwen en 3.290 kinderen. Onder de mensen die sinds 1 januari aankwamen, bevonden zich meer dan 11.000 onbegeleide minderjarigen: kinderen die de lange reis naar Europa afleggen zonder het vertrouwde toezicht van een volwassene.

De reis is een reis vol gevaren: in de eerste helft van dit jaar kwamen er ruim 2900 mensen om het leven toen ze in gammele boten de Middellandse Zee over wilden steken.

De kinderen hebben alles achter gelaten toen ze aan de reis begonnen. Op de vlucht voor conflicten, natuurgeweld, honger of uitbuiting beginnen ze aan de gevaarlijk tocht die soms maanden duurt. Als ze alleen aankomen zijn ze enorm kwetsbaar, vaak gedesoriënteerd en zonder houvast. Ze belanden maar al te vaak in circuits waar ze ernstig uitgebuit worden.

Save the Children vindt dat de internationale gemeenschap moet voorkomen dat tienduizenden mensen aangewezen blijven op mensenhandelaren, en hun leven in de waagschaal blijven stellen. Daarom vangen we in Italie en Griekenland kinderen op die van de bootjes stappen; we sporen ze op, geven bescherming, helpen jonge moeders, laten kinderen weer even kind zijn. We helpen ze met hun rechten, geven psychosociale zorg, leren hen de taal.

Dat helpen van doen we over de hele wereld, tot op de meest afgelegen plekken. We zorgen voor voedsel voor kinderen, zorgen voor onderwijs, helpen ouders in hun bestaan te voorzien zodat ze goed voor hun kinderen kunnen zorgen. We bouwen aan hun toekomst.