Oproep aan kamerleden stop sluiting grenzen in Europa

Save the Children en 25 andere organisaties doen vandaag een dringende oproep aan Tweede Kamerleden om een eind te maken aan het sluiten van enkele Europese binnengrenzen. ​

Terwijl duizenden kwetsbare mensen in Europa aankomen op zoek naar veiligheid, zijn de autoriteiten van Oostenrijk en enkele Balkanlanden begonnen met het selectief sluiten van hun grenzen. Deze maatregelen druisen in tegen internationale en Europese wetgeving die staten verplicht de rechten van asielzoekers te beschermen en te verdedigen.

Chaos en verwarring 
De maatregelen veroorzaken chaos en verwarring bij de grenzen en vergroten het lijden van vluchtelingen die gestrand zijn. Bij de plotseling gesloten grenzen is geen enkele vorm van opvang aanwezig, waardoor vrouwen, kinderen en mannen zich gedwongen zien in de open lucht te slapen zonder toegang tot basisvoorzieningen zoals water, voedsel en gezondheidszorg. 

Noodklok 
Een coalitie van 26 organisaties werkzaam in Griekenland en langs de vluchtroutes op de Balkan (waaronder Oxfam, Vluchtelingenwerk Nederland, Dokters van de Wereld en Save the Children) luidt daarom in heel Europa de noodklok. In Nederland hebben wij een brief gestuurd aan de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken waarin we vragen een einde te maken aan deze discriminerende en gevaarlijke maatregelen van Europese landen. 
Dit alles doen we met het oog op de EU-Turkije Top over de vluchtelingencrisis, volgende week in Brussel.  

Lees hier de officiële verklaring (in het Engels).