Orkaan Matthew richt enorme schade aan in Haïti

Orkaan Matthew die dinsdag verwoestend aan land kwam aan de zuidkust van Haïti, heeft enorme schade aangericht en overstromingen veroorzaakt. Bij deze rampen zijn kinderen vaak het meest kwetsbaar, waarschuwt Save the Children. De organisatie is uitgerukt om ze te helpen.

Save the Children heeft een noodhulpteam opgetuigd om samen met de medewerkers en partners in het gebied de getroffen kinderen en families te helpen. De organisatie heeft hygiënepakketten, baby-artikelen, huishoudelijke pakketten, muskietennetten en jerrycans klaarstaan om de komende dagen in te zetten. Daar kunnen nog extra goederen bijkomen zodra een eerste evaluatie van de situatie is afgerond. Verder zet de organisatie Kindvriendelijke Plekken op; afgeschermde ruimtes waar kinderen tot rust kunnen komen, waar ze kunnen spelen en waar ze steun krijgen van specialisten. Die zijn onder meer opgeleid om trauma’s bij kinderen te herkennen.
“Kinderen zijn vaak het meest kwetsbaar bij rampen als deze", zegt Kevin Novotny van Save the Children's in Haïti. "We werken al meer dan 30 jaar in Haïti en zullen samenwerken met de overheid en andere hulporganisaties om de getroffen kinderen te helpen, door ze veiligheid te bieden en ze zo snel mogelijk weer naar school te krijgen.”
Door de kinderen op te vangen, krijgen hun ouders de ruimte om de schade op te nemen die de orkaan heeft aangericht en zich klaar te maken voor de nasleep. De regering van Haïti schat dat vijf miljoen mensen de gevolgen van de orkaan zullen voelen, van wie 300.000 direct. In het hele land werden in totaal 1.300 schuilplaatsen geopend, scholen werden gesloten en zowel de vliegreizen als de kustvaart werden stilgelegd.
Save the Children steunt 131 scholen in Haïti, waaronder 39 in de hoofdstad Port-au-Prince. Via de lokale partner Lumos ondersteunt de organisatie vier weeshuizen. Verder helpt Save the Children bij het zorgen voor schoon water, sanitaire voorzieningen, hygiëne en de zorg voor pasgeboren baby’s.
 
*Op de archieffoto staat Tomas, terwijl hij zijn weg zocht in een tentenkamp. Save the Children richt zich op kinderen als hij, door ze veiligheid en opvang te bieden.