Per dag mogelijk tweehonderd kinderen dood door honger

De helft van alle kinderen jonger dan vijf is acuut ondervoed, in delen van Noordoost-Nigeria. Komend jaar zullen mogelijk 75.000 kinderen sterven in deze onderbelichte hongercrisis. Dat zijn er ruim 200 per dag, waarschuwt Save the Children. De mogelijkheden tot het geven van noodhulp schieten tekort nu pas 38 procent van het benodigde geld bij elkaar is gebracht.

Uit verkenningen op verschillende plekken in de regio blijkt dat 40 tot 50% van de kinderen jonger dan vijf acuut ondervoed is. Dat percentage ligt vermoedelijk nog hoger in de gebieden die vanwege de veiligheidssituatie nog onbereikbaar zijn. 

Directeur Ben Foot van Save the Children in Nigeria bezocht onlangs intensive care-units voor ondervoede kinderen in Maiduguri, de hoofdstad van de regio Borno. “Kinderen vechten voor hun leven. Onze IC-unit is overvol, we hebben al zwaar ondervoede kinderen op matrassen op de vloer moeten leggen. Onze medische staf werkt de klok rond, maar als nieuwe financiering uitblijft moeten we binnenkort misschien de zware beslissing nemen zieke of ondervoede kinderen weg te sturen.”
 
Een van de kinderen die de afgelopen week in de IC-unit kwam was de 1-jarige zwaar ondervoede Saliha*, wiens moeder naar Maiduguri vluchtte nadat haar man door opstandelingen was gedood. De vrouw verloor eerder een 2-jarige aan mazelen. “Ik wil nooit meer terug”, zegt de moeder. “Alles wat ik wil is dat Saliha weer beter wordt.”

Nu een oproep van de VN aan donoren tot nu toe voor slechts 38% is gefinancierd zullen binnen een jaar mogelijk 75.000 kinderen sterven, aldus de VN, tenzij ze onmiddellijk noodhulp ontvangen. Naar verwachting wordt begin december een donorconferentie gehouden in Genève. Daar kan voldoende geld bijeen worden gebracht om de crisis in Nigeria het hoofd te bieden, stelt Save the Children.
 
"Kinderen komen onder erbarmelijke omstandigheden bij ons. Zwaar ondervoed, vaak in combinatie met andere levensbedreigende ziekten zoals longontsteking, malaria en diarree”, zegt Foot. “Vaak is het al de tweede of derde keer dat ze tegen ondervoeding vechten, waardoor hun immuunsysteem al ernstig verzwakt is. We hebben gewoon niet de middelen om deze gevallen goed te verzorgen en te monitoren. De internationale gemeenschap moet wakker worden. Er is zeker 1 miljard dollar nodig voor komend jaar. Dat is het dubbele van dit jaar, en daarvan werd slechts een derde bij elkaar gebracht. Nu weer tekortschieten zou betekenen dat duizenden kinderen zullen sterven.”

Save the Children heeft tot nu toe 12.000 kinderen geholpen tegen acute ondervoeding in het noordoosten van Nigeria. In september opende de organisatie een nieuw centrum voor levensreddende zorg. Verder gaf de kinderrechtenorganisatie hulp aan 7.500 gezinnen, de komende weken worden nog eens 5000 gezinnen bereikt. De voedselhulp wordt onder meer geleverd via elektronische vouchers, die verspreid worden via een platform voor mobiele telefonie. Verder legde Save the Children latrines en pompen aan, krijgen 3- tot 5-jarigen noodzakelijke medische zorg en worden pleegouders opgeleid om voor kinderen te zorgen die gescheiden zijn geraakt van hun ouders.