Save the Children brengt ruim 300 migranten in veiligheid

Bij de eerste actie van het reddingsschip van Save the Children op de Middellandse Zee op 10 september, hebben wij ruim 300 migranten in veiligheid gebracht. Meer dan vijftig kinderen die aan boord kwamen vertelden dat ze alleen reisden, zonder de begeleiding van een volwassene. Velen van hen zeiden dat ze door hun familie zijn gestuurd, in een wanhopige poging te ontsnappen aan een ​​leven verwoest door conflict, vervolging of extreme armoede.

Het schip Vos Hestia van Save the Children hielp zaterdag mee tijdens een grote reddingsactie, waarbij volgens de Italiaanse kustwacht in het gehele weekeinde zo’n 3400 migranten werden gered. Het schip van Save the Children is speciaal gericht op de opvang van kinderen: er zijn specialisten aan boord die de eerste opvang regelen, en er is een veilige ruimte waar kinderen tot rust kunnen komen. De organisatie roept het Nederlandse publiek op om het schip te steunen, om op die manier zo lang mogelijk mensen te kunnen blijven redden.

Naast de alleenreizende kinderen waren er meerdere zwangere vrouwen en een pasgeboren baby aan boord. Een vrouw was meer dan negen maanden zwanger; ze werd al op het schip behandeld door een arts van Save the Children en zou na de ontscheping direct worden overgebracht naar een ziekenhuis.

De migranten, vooral afkomstig uit West-Afrika, werden zaterdagmiddag overgenomen van een overvol reddingsschip in de centrale Middellandse Zee. De Vos Hestia schoot te hulp na een oproep van de Italiaanse kustwacht. Maandagochtend rond 8 uur was de Vos Hestia terug op Sicilië, waar de ruim 300 opvarenden veilig van boord konden.

De Vos Hestia vertrok woensdagavond vanuit de haven van Augusta op Sicilië op haar eerste reddingsmissie. Dat het schip twee dagen later al meteen in actie moest komen, toont aan hoe hoog de nood is. Tot halverwege augustus staken dit jaar al ruim 100.000 mensen over vanuit Noord-Afrika; op die route kwamen tot dat moment zo’n 2600 mensen om het leven.