Save the Children en Beelden aan Zee slaan handen ineen

Save the Children en Beelden aan Zee slaan handen ineen. Sculptuur op Lange Voorhout staat symbool voor kinderen op zee.

Museum Beelden aan Zee en kinderrechtenorganisatie Save the Children bundelen de krachten, de komende drie jaar. De samenwerking ligt meer voor de hand dan in eerste instantie lijkt: beide organisaties zijn in Den Haag gevestigd en zeer maatschappelijk betrokken, hebben een landelijke en zelfs internationale uitstraling en de ambitie om te groeien. En allebei verbinden ze zich op verschillende manieren met de samenleving. Het Museum door beeldende kunst letterlijk naar de straten van Den Haag te brengen en via kunst de maatschappij te belichten, Save the Children door de meest kwetsbare kinderen te helpen.

De jaarlijkse zomertentoonstelling van Beelden aan Zee heeft dit jaar het thema Brasil, Beleza?! en focust op kunst, de dagelijkse omstandigheden en de façade van schoonheid van dit zinderende land.

De internationaal geprezen tentoonstelling Brasil, Beleza?! in museum Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout in Den Haag, is de start van de samenwerking tussen beide organisaties. Eén beeld op het Lange Voorhout symboliseert de samenwerking op dramatische wijze: een lege boot op een zee van spiegels, gemaakt door de Braziliaanse kunstenaar Valeska Soares (Belo Horizonte, 1957).

Hier zien we een plek die paradijselijk zou kunnen zijn, het dobberen in een bootje. Maar door de dagelijkse beelden van vluchtelingen krijgt de betekenis van dit beeld een pijnlijke lading, het wordt het symbool van duizenden kinderen die op een gevaarlijke reis gaan op zoek naar veiligheid.