Save the Children biedt hulp na orkaan Winston op Fiji

Fiji is afgelopen weekend getroffen door de zwaarste storm in haar historie. Orkaan Winston raasde met windsnelheden tot 325 kilometer per uur over de eilandengroep. Tot nu toe zijn 29 dodelijke slachtoffers geteld, maar omdat veel dorpen van de buitenwereld zijn afgesloten kan dat aantal nog oplopen.

“Dit is een drama voor Fiji. Zoiets hebben wij nooit eerder meegemaakt. Het geluid van bomen die omvielen en daken die weggeblazen werden, was angstaanjagend”, vertelt Iris Low-McKenzie van Save the Children Fiji. “Het zal vele maanden duren voordat iedereen zijn huis weer heeft opgebouwd en weer normaal aan het werk kan. Save the Children en andere hulporganisaties doen wat ze kunnen om de getroffen families te ondersteunen.”

Enorme ravage 
Fiji bestaat uit zo’n 100 bewoonde eilanden, waar in totaal 900.000 mensen leven. De ravage die orkaan Winston heeft aangericht, is groot. Huizen en wegen zijn verwoest en 80% van de mensen zit zonder stroom. Op verschillende plaatsen is de watervoorziening uitgevallen en ligt het telefoon- en internetverkeer plat. Bovendien worden de gebieden Nadi, Lautoka, Ba and Rakiraki geteisterd door hevige overstromingen. Het noordelijke deel van Fiji is nog steeds van de buitenwereld afgesloten. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Weer naar school 
Meer dan 10.000 mensen verblijven in overvolle evacuatiecentra. Save the Children zorgt dat de vele kinderen in deze centra kunnen spelen, tekenen en zo hun nare ervaringen kunnen vergeten. Bovendien geeft dit hun ouders de kans om de schade op te nemen en te repareren. Ook zorgen we voor tijdelijke klaslokalen en schoolspullen. “Hoe langer kinderen niet naar school gaan, hoe groter het risico dat ze permanent wegblijven“, aldus Iris Low-McKenzie. “Daarom doen wij er samen met het ministerie van onderwijs alles aan om de kinderen zo snel mogelijk weer les te geven.”   
Steun ons vandaag nog, dan zorgt u ervoor dat deze kinderen weer naar school kunnen.