Save the Children in actie voor kinderen Italië

Honderden kinderen in het door een dodelijke aardbeving getroffen gebied in Italië, hebben direct psychologische ondersteuning nodig om het trauma te verwerken. Dat stelt Save the Children. “We zijn diep bedroefd over zoveel doden, onder wie veel kinderen. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families”, zegt directeur Valerio Neri van Save the Children in Italië. “We doen er alles aan om zo snel mogelijk de getroffen kinderen en hun families te helpen.”

De hulporganisatie werkt samen met de Italiaanse Burgerbescherming en zet in het getroffen Amatrice een kindvriendelijke plek op. Dat is een veilige en beschermde omgeving waar kinderen en jongeren steun krijgen van speciaal opgeleid personeel. Ze kunnen er spelen, socialiseren, leren en zich uiten, waardoor ze gestimuleerd worden om te praten over wat ze hebben meegemaakt. “Kinderen zijn het meest kwetsbaar tijdens noodsituaties. De impact op kinderen is bijzonder traumatisch. Dat zagen we ook in de nasleep van de aardbevingen in Emilia-Romagna en in L'Aquila in 2012 en 2009.”

In de veilige ruimtes helpt Save the Children kinderen om te gaan met traumatische ervaringen en geeft hen weer een gevoel van ‘normaliteit’. “Het is ook belangrijk voor kinderen om uit de buurt van hun televisies zijn, zodat ze niet opnieuw geraakt worden door beelden van de ramp”, zegt Neri.