Save the Children stopt hulp aan Griekse detentiecentra

Save the Children heeft de moeilijke beslissing moeten nemen om per direct alle hulp op te schorten aan vluchtelingen in de detentiecentra op de Griekse eilanden en onderzoekt de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen tegen dit EU beleid. De organisatie heeft dat besloten na de deal die de EU en Turkije afgelopen zondag sloten. Save the Children wil niet meewerken aan een beleid waardoor kinderen en hun families worden vastgezet in de centra. Dat is een pijnlijke beslissing voor alle medewerkers die zich de afgelopen maanden hebben ingezet om kinderen te beschermen.

Alle asielzoekers en migranten die sinds zondag aankomen in Griekenland worden, zonder hun status in acht te nemen, in speciale detentiecentra geplaatst tot hun zaken beoordeeld zijn. "Asielverzoeken, vraaggesprekken en beoordelingen kunnen weken in beslag nemen, of zelfs maanden. Het resultaat is dat asielzoekers onrechtmatig worden vastgezet en dat is in strijd met internationale verdragen", zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland. 

De Europese Commissie zegt dat 'illegale migranten in detentiecentra kunnen worden vastgehouden en asielzoekers zullen worden ondergebracht in open ontvangstcentra'. Daar lijkt volgens teams van Save the Children in het veld op dit moment geen sprake van. Kraan: "Ontvangstcentra zijn sinds zondag ineens detentiecentra geworden, en dat is niet volgens de geldende verdragen. Dat geldt met name voor kinderen, die altijd recht hebben op extra bescherming en begeleiding. We weten dat zich onder de mensen die zijn vastgezet, onbegeleide kinderen bevinden die extra kwetsbaar zijn. Dat is illegaal."

Save the Children heeft voorlopig alle hulp aan de detentiecentra op Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros opgeschort. Dat geldt ook voor het transport naar de centra op Lesbos en voor het verzorgen van kookgerei, middelen van beschutting en middelen waarmee mensen zich tegen de kou kunnen beschermen. Het uitdelen van voedsel in het detentiekamp Moria is overgenomen door het Griekse leger. Kraan: "Het uitdelen van voedsel in het kamp Kara Tepe op Lesbos blijven we wel doen, samen met Oxfam Novib, omdat dat een open centrum blijft."