Save the Children veroordeelt aanval op uitvaart in Sana'a, Jemen

Save the Children veroordeelt de aanval op een groep rouwende mensen van afgelopen zaterdag in Sana’a, die bij elkaar waren gekomen tijdens een begrafenisplechtigheid. Bij de aanval vielen ten minste 140 doden -onder wie tientallen kinderen- en honderden gewonden, volgens het ministerie van Volksgezondheid.

Edward Santiago van Save the Children in Jemen zegt: “Deze aanval is onvergeeflijk. Het is het zoveelste voorbeeld dat de strijdende partijen lak hebben aan het humanitair recht voor wat betreft de bescherming van burgers.”

Hoewel de Raad voor de Mensenrechten van de VN vorige maand een bemoedigende eerste stap nam door extra internationale experts voor Jemen aan te stellen, kreeg de Raad het opnieuw niet voor elkaar een onafhankelijke onderzoekscommissie aan te stellen om onderzoek te doen naar de schending  van mensenrechten in Jemen. Santiago: “De aanval van zaterdag is weer een bewijs dat zo’n orgaan noodzakelijk is om het voortdurende gebrek aan verantwoording aan te pakken. Zonder zo’n commissie zullen alle partijen hun militaire doelen ongestraft na blijven streven.”
 
"Genoeg is dus genoeg. Het is de hoogste tijd dat de internationale gemeenschap de politieke en economische belangen opzij zet en druk gaat uitoefenen op alle partijen. Er moet een duurzame oplossing voor het conflict komen, het zinloze verlies van levens moet stoppen."