Second a day - Meisje op de vlucht

Vanwege de verwoestende impact van de vluchtelingencrisis op kinderen, lanceert Save the Children op maandag 9 mei de opvolger van de video 'Most Shocking Second a Day'. Die video werd de afgelopen twee jaar meer dan 50 miljoen keer bekeken op Youtube, en daarmee was het een van de meest succesvolle virals van de laatste jaren.

De tweede video, 'Still the Most Shocking Second a Day ', gaat verder waar de eerste is gebleven, en volgt het 11-jarige meisje Lily dat alles achter moest laten nadat in Londen een oorlog uitbrak. De video brengt de angstige realiteit in beeld zoals duizenden kinderen op de vlucht die meemaken, gezien door de ogen Lily. Ze ontvlucht het Verenigd Koninkrijk en begint aan een gevaarlijke reis op zoek naar een nieuw leven.

In totaal zijn volgens de UNHCR sinds 2015 zeker 325.000 kinderen in overvolle boten gestapt om de Middellandse Zee en de Ege├»sche Zee over te steken. Ze slaan op de vlucht voor oorlog, armoede en vervolging en zijn op zoek naar een veilig bestaan. Sinds september zijn naar schatting 340 kinderen verdronken – ongeveer 2 kinderen per dag.

De video 'Still the Most Shocking Second a Day' stelt het Verenigd Koninkrijk voor als oorlogsgebied, een conflict dat een vluchtelingencrises tot gevolg heeft. De beelden zijn ge├»nspireerd door de verhalen van vluchtelingenkinderen die door Save the Children zijn geholpen in Europa en het Midden-Oosten.

"Deze video vangt de verschrikkelijke ervaringen die honderden kinderen elke dag meemaken. Veel van hen gaan op een gevaarlijke reis die niemand ooit zou moeten meemaken. We wilden laten zien wat de impact is voor die kinderen, en we willen daarmee de aandacht van het publiek pakken", zegt Tanya Steele, interim Chief Executive van Save the Children. "Lily's reis is als die van honderdduizenden andere vluchtelingenkinderen die op zoek zijn naar een beter leven. Dit is een groep kinderen die alles heeft verloren - hun huis, hun school, hun familie en in sommige gevallen hun leven.”

Save the Children pleit voor meer steun aan kinderen op de vlucht. Volgens het Verdrag inzake de Rechten van het Kind heeft elk kind recht op onderwijs, bescherming en een eerlijke start in het leven. Zolang de internationale gemeenschap geen veilige en legale manier biedt aan vluchtende gezinnen om een veilig heenkomen te vinden, zullen kinderen dit soort gevaarlijke reizen blijven ondernemen.