Steeds meer aanvallen op scholen in noordwesten van Syrië

Zeker zes scholen die worden gesteund door lokale partners van Save the Children zijn binnen een week getroffen bij bombardementen in het noordwesten van Syrië, rond Aleppo en Idlib. Vier scholen werden direct geraakt, in drie gevallen vielen daarbij slachtoffers onder zowel kinderen als personeel.

Helle Thorning-Schmidt, CEO van Save the Children International, zegt dat kinderen gevangen zitten in de gewelddadige strijd die hun toekomst en hun leven bedreigt. “In grote delen van Syrië stellen kinderen hun leven in de waagschaal om toch naar school te kunnen. Ze studeren in kelders waar ze schuilen voor luchtaanvallen, ontwijken scherpschutters op weg naar school en gaan langs gevaarlijke checkpoints voor hun examens.”

Bij één incident in de regio Idlib werd een meisje door een vatbom geraakt, terwijl ze een paar honderd meter van haar school vandaan was. Bij een tweede raakte een bewaker zwaargewond toen een granaat neerkwam op het schoolterrein, terwijl kinderen in de klas zaten. In een derde geval werd een schoolgebouw door een vatbom geraakt, waardoor de bovenste verdiepingen verwoest werden. Violet, een van de Syrische partnerorganisaties die scholen runt in Noordwest-Syrië: “Drones, helikopters en straaljagers vliegen de hele dag over het gebied - kinderen zijn bang en hun ouders zijn bang om ze naar school sturen.”

De aanvallen op scholen komen op een moment dat kinderen en hun families in Aleppo een wanhopig tekort hebben aan water, voedsel en medicijnen. De VN waarschuwt voor 'ernstige gevolgen' voor de burgerbevolking. Ziekenhuizen, ambulances en andere infrastructuur liggen ook onder vuur. In de eerste week van augustus werden zeven aanvallen op klinieken gemeld in en rond Aleppo.

Thorning-Schmidt: “Syrische leraren zijn ongelooflijk moedig, veel van hen zijn gebleven of hebben informele schooltjes opgezet. Ondanks dat gaan 2 miljoen kinderen in Syrië niet naar school. Elke week zien we hoe scholen en de wegen er naartoe gebombardeerd worden. Zelfs in een conflict hebben kinderen het recht om te leren en te spelen zonder het gevaar te worden gedood.”

Scholen in Aleppo sloten eind juli vanwege het geweld, en in Idlib moesten veel faciliteiten voor een paar dagen of weken de deuren sluiten. Door Save the Children gesteunde scholen die besloten open te blijven, misten de afgelopen maand 65 lesdagen door het geweld. Zeker 16 scholen werden direct geraakt of moesten lessen staken vanwege geweld nabij.  

Cijfers: 
- Save the Children ondersteunt lokale Syrische partners die 60 scholen of andere leerruimtes draaiende houden in het noordwesten van Syrië, waarmee ze 17.772 scholieren bereiken. 
- In de afgelopen week (2 tot 8 augustus) vonden incidenten plaats bij door Save the Children gesteunde scholen in Idlib en Aleppo, waaronder: 

  • Twee jongens en een 10-jarig meisje raakten gewond door een bombardement op een paar honderd meter van een school, op het platteland van Aleppo. Het meisje is nog in het ziekenhuis na het ondergaan van uitgebreide oogchirurgie.
  • Een meisje werd gedood bij een bombardement vlakbij een school op het platteland rond Idlib.
  • Een bom raakte een schoolgebouw in Aleppo. De bovenste verdiepingen van het gebouw werden volledig verwoest.
  • Een bewaker op een school op het platteland van Idlib raakte zwaar gewond toen het schoolterrein werd geraakt. Op dat moment zaten kinderen in de klassen.
  • Een andere school op het platteland van Idlib raakte beschadigd aan ramen en muren tijdens de bombardementen. Dit was de tweede in vijf dagen.
  • Een school op het platteland van Idlib liep schade op nadat bommen nabij de school vielen.