Syrische kinderen willen naar school!

Abdullah (10) en Dania (12) uit Syrië zitten voor het parlementsgebouw in Londen in een "gebombardeerd" klaslokaal. Dit lokaal is in scene gezet door Save the Children, maar in Syrië is het dagelijkse realiteit. De twee staan symbool voor de 2,8 miljoen Syrische kinderen die niet naar school gaan. Voor het conflict gingen vrijwel alle Syrische kinderen naar school. Nu gaat nog maar 6% van de kinderen naar school en is 1 op de 4 scholen beschadigd, verwoest of bezet voor militaire doeleinden. 

De twee vragen samen met Save the Children aandacht voor de 3.245 landgenootjes die elke dag hun huis moeten ontvluchten. Vandaag vergaderen wereldleiders in Londen over de hulpverlening aan Syrië en de buurlanden. Save the Children roept deze leiders op om een verloren generatie kinderen te voorkomen. 

Op dit moment zijn 5,8 miljoen kinderen of in Syrië of naar de buurlanden gevlucht. Dit aantal komt overeen met de complete bevolking van Noorwegen of Ierland. Deze, en de kinderen die nog in angst leven in Syrië, wordt een van hun belangrijkste rechten ontzegt: het recht op onderwijs. 

De oorlog in Syrië woedt nu al bijna een half decennium. Miljoenen kinderen kunnen niet naar school of buiten spelen. Dat heeft plaats gemaakt voor honger, ziekte, angst, bombardementen en vluchten. De internationale gemeenschap kan er voor zorgen dat Syrische kinderen terug de schoolbanken in kunnen. Dan moeten ze wel fondsen beschikbaar stellen om dit mogelijk te maken.