Geschokt na bombarderen ziekenhuis - teken de petitie!

Save the Children is geschokt en woedend over het bombarderen van een kraamkliniek in de Syrische regio Idlib, en wil een onderzoek naar de toedracht. Bij het bombardement vielen twee doden. De organisatie roept de strijdende partijen op de wapens direct neer te leggen en hulpverleners hun werk te laten doen. Help ons druk zetten om drama's als dit te voorkomen en teken de petitie.

Op vrijdagmiddag 29 juli rond 13 uur werd de hoofdingang van het ziekenhuis getroffen. Er vielen twee doden, en een aantal baby's raakte gewond toen hun couveuses op de grond vielen. Een zes maanden zwangere vrouw raakte gewond aan haar been, twee andere vrouwen werden in hun buik geraakt door rondvliegende scherven. Er viel ook een aantal lichtgewonden, zowel onder personeel als patiĆ«nten.

Het gaat om het grootste hospitaal in de regio, waar elke maand honderden bevallingen worden uitgevoerd en ruim 1300 vrouwen worden geholpen. Het is het enige gespecialiseerde kraamziekenhuis in de regio. Tijdens het bombardement waren er twee operaties en een bevalling aan de gang. 
Jorieke Streef, programmadirecteur van Save the Children in Nederland: “Het bombarderen van een ziekenhuis is onder alle omstandigheden onacceptabel. We willen dat onderzocht wordt wie verantwoordelijk is voor dit drama.”

Save the Children werkt via lokale partners in het gebied. Het ziekenhuis dat werd getroffen krijgt geld om medicijnen en medische apparatuur kopen, en Save the Children helpt bij het opleiden van personeel. Medewerkers proberen meer informatie te krijgen over de toedracht van het bombardement.
Het bombardement volgt na weken van oplaaiend geweld in Aleppo en Idlib, waardoor duizenden kinderen en hun families op de vlucht zijn geslagen. De toegang voor hulpverleners is moeilijk vanwege het geweld.  Sonia Khush, SyriĆ«-directeur van Save the Children: “De situatie voor ongeveer 100.000 kinderen die klem zitten in het belegerde Aleppo is wanhopig, ze hebben dringend hulp nodig. De wereld mag zich niet afkeren terwijl kinderen worden gebombardeerd en geen medische zorg meer kunnen krijgen. Het bombarderen van burgers moet stoppen, er moet een einde komen aan de belegering. Noodhulp moet onvoorwaardelijk het gebied in kunnen.”

Volgens recent onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie komt het bombarderen van ziekenhuizen steeds vaker voor. De afgelopen twee jaar vielen bijna duizend doden tijdens dergelijke bombardementen. 

We willen dat de Nederlanse regering zich internationaal inzet om het bombarderen van ziekenhuizen en scholen tegen te gaan. Bent u dat met ons eens? Teken de petitie!

* Deze petitie is gesloten