Wedstrijd "Schrijven voor Afghanistan"

Save the Children geeft vandaag het startsein voor de wedstrijd ‘Schrijven voor Afghanistan.’ De schrijfwedstrijd is onderdeel van een grootschalige actie om de Afghaanse leescultuur nieuw leven in te blazen. Door scholen en bibliotheken van boeken te voorzien, krijgen miljoenen Afghaanse kinderen de kans zich te ontwikkelen. 

“Wie de wereld wil verbeteren, moet beginnen bij de jeugd”, aldus jurylid Gustaaf Peek. De auteur zal samen met zijn collega’s René Appel, Wim Daniëls, Tahmina Akefi en Jorien de Bruijn de inzendingen beoordelen die vanaf vandaag kunnen worden gepubliceerd op de website schrijven.savethechildren.nl. Ook het publiek kan zijn stem uitbrengen. De 20 beste verhalen zullen worden gebundeld en op de Nederlandse markt worden gebracht. 

Kinderboeken voor Afghanistan
Daarnaast selecteert de jury een auteur die een boek mag schrijven voor Afghaanse kinderen. Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kan Save the Children dit boek, samen met 79 kinderboeken van Afghaanse schrijvers, als pakket verspreiden over duizenden Afghaanse scholen en (plattelands)bibliotheken. Dat is hard nodig, want door de jarenlange conflicten is de kinderliteratuur verdwenen in Afghanistan. Kinderboeken zijn er nog amper voorhanden. 

Dromen
“Het ontbreken van kinderboeken is een groot gemis voor Afghaanse kinderen”, zo weet jurylid Tahmina Akefi uit eigen ervaring. “Als klein meisje droomde ik ervan om een boek te lezen, maar alle boeken bij ons thuis waren voor volwassenen. Wat zou het mooi zijn geweest als er boeken waren die ik zelf mocht lezen! Ik denk dat er heel veel Afghaanse kinderen zijn die met dezelfde wens rondlopen. 'Schrijven voor Afghanistan’ verwezenlijkt de droom van al die kinderen.”