Wereldwijde knuffelactie IKEA brengt 11,1 miljoen euro op voor beter onderwijs

De dertiende editie van de Pluchen Speelgoedactie voor beter onderwijs van de IKEA Foundation heeft wereldwijd 11,1 miljoen euro opgebracht. Maar liefst 259.533 euro van dat bedrag komt van Nederlandse bodem. Tijdens de Pluchen Speelgoedactie voor beter onderwijs doneerde de IKEA Foundation van 9 november 2015 tot en met 3 januari 2016 wereldwijd voor elk verkocht pluchen speelgoedbeest of kinderboek 1 euro aan onderwijsprojecten van UNICEF en Save the Children. Hierdoor hebben 11 miljoen kinderen kunnen genieten van beter onderwijs.

Sinds de start van de actie in 2003 heeft de IKEA Foundation 77 miljoen euro gedoneerd aan 99 projecten in 46 landen. Nu komt daar nog eens 11,1 miljoen euro bij.

Kansen voor kinderen in China
Dat de Pluchen Speelgoedactie echt het verschil maakt, heeft Jolanda van Ginkel, sustainability medewerker IKEA Nederland, met eigen ogen kunnen zien. Zij reisde voor het IWitness programma van de IKEA Foundation samen met collega’s af naar één van de onderwijsprojecten van Save the Children in China. “Het was een ongelooflijke ervaring. Dankzij de verkochte knuffels kunnen Chinese kinderen met een beperking normaal onderwijs volgen. Zij krijgen kansen die ze anders nooit gekregen hadden.” Lees meer over dit onderwijsproject in China.  

Knuffel van Koen
Voor Nederland had deze editie van de Pluchen Speelgoedactie voor beter onderwijs een extra feestelijk tintje. Eind 2014 riep IKEA kinderen op om een knuffel te ontwerpen. Uit duizenden inzendingen uit meer dan veertig landen werd de tekening van de Nederlandse Koen Schnitker tot één van de tien winnaars gekozen. Zijn groene knuffelmonster kwam tot leven in de limited SAGOSKATT collectie. Koen en zijn knuffelmonster gaven afgelopen 9 november het startschot voor de Pluchen Speelgoedactie 2015. In totaal gingen er in Nederland 2.518 knuffelmonsters van Koen over de toonbank. Daarmee heeft de groene knuffel 2.518 euro opgebracht voor beter onderwijs voor kinderen.

IKEA filialen doen mee aan de knuffelactie

Dubbel doneren

Ook dit jaar konden klanten van de IKEA winkels hun gekochte knuffels en kinderboeken doneren aan een lokaal goed doel. Hiervoor hebben de IKEA vestigingen een speciale doneerbak bij de kassa’s geplaatst en een goed doel geselecteerd. Dit heeft in totaal 3241 knuffels opgebracht. Hiernaast zie je hoeveel donaties er per winkel zijn gedoneerd.