Ziekenhuizen Jemen: tekort aan medicijnen

Ziekenhuizen in Jemen kampen met een tekort aan medicijnen. Wanhopige ouders moeten zelf medicijnen meenemen voor hun ondervoede baby's en kinderen, omdat de voorraden in ziekenhuizen opraken en het zorgsysteem instort. Maar Jemenitische gezinnen zijn vaak zo arm, dat ze geld moeten lenen om alleen al bij het ziekenhuis te komen. Eenmaal daar aangekomen hebben ze geen geld meer voor de noodzakelijke medicatie.

Dr Abdullah Thabit leidt de afdeling Ondervoeding van het Al Sabeen Moeder en Kind-ziekenhuis in de hoofdstad Sana’a. "Zaterdag zijn twee tweelingen overleden door gebrek aan medicijnen. De situatie is nijpend, elke dag komen er zeker drie ondervoede kinderen binnen uit verschillende provincies." Er zijn te weinig kamers, geen medicijnen en er is een gebrek aan artsen, vervolgt hij. Het ziekenhuis kan geen hogere salarissen betalen om zo meer artsen aan te trekken. "We vragen  patiënten om buiten het ziekenhuis medicijnen te kopen. Sommigen kunnen dat niet betalen, ze vertrekken en komen niet terug. Wat er dan gebeurt -met name met de kinderen- weten we niet."

Jemenitische families vertellen Save the Children dat ze door de oorlog geen werk meer hebben, waardoor ze geen eten en medicijnen meer kunnen betalen. Velen eten slechts eens per dag. De 2-jarige Amal leed aan een ernstige vorm van ondervoeding door een gebrek aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Haar moeder: “Twintig dagen geleden kreeg ze acute diarree. Artsen in ons dorp stuurden ons door naar Sana’a, omdat ze geen medicijnen meer hadden. Eenmaal hier moesten we onze eigen medicijnen kopen. Om die te kunnen betalen moest ik mijn sieraden verkopen.”

Edward Santiago van Save the Children: “De gruwelijke beelden van kinderen die verhongeren in Jemen doen denken aan wat we dertig jaar geleden in Ethiopië zagen. Die beelden leidden tot ontzetting en tot actie. Maar als het gaat om Jemen kijkt de wereld tot nu toe de andere kant op.”

Naast ondervoeding en aanverwante ziektes, zijn veel kinderen gestorven als direct gevolg van het conflict dat anderhalf jaar geleden uitbrak. Het lijkt er sterk op dat alle strijdende partijen de rechten van het kind ernstig hebben geschonden. Zeker 1.188 kinderen zijn gestorven door geweld, meer dan 1796 kinderen zijn gewond geraakt bij luchtaanvallen of grondgevechten. Tientallen scholen en ziekenhuizen zijn aangevallen, kinderen worden regelmatig gerecruteerd en ingezet als soldaten aan het front. Tot nu toe is geen van de strijdende partijen ter verantwoording geroepen.

Deze week praat de VN Mensenrechtenraad in Genève over een resolutie, die het mogelijk maakt dat een onafhankelijke commissie mensenrechtenschendingen in Jemen onderzoekt.