Grote zorgen over hongerige kinderen in belegerde Syrische stad Madaya

Save the Children maakt zich grote zorgen over de toestand in de belegerde Syrische stad Madaya. “Assad heeft toegezegd hulp toe te laten voor de hongerige bevolking, maar dat moet snel gebeuren, anders sterven nog meer kinderen van de honger.”

“Kinderen worden de dupe van het feit dat voedsel als wapen wordt gebruikt”, zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children. “Niet alleen in Madaya, maar ook in andere Syrische steden lijden burgers onder de belegering van hun stad. In Madaya zijn al minstens 31 mensen, onder wie 3 baby’s, omgekomen van de honger. We moeten ervoor zorgen dat voedsel, medicijnen, olie en andere noodzakelijke hulp snel worden toegelaten, voor het te laat is.”  

Voedsel onbetaalbaar 
De circa 42.000 bewoners van Madaya kunnen sinds afgelopen juli geen kant meer op. Overal staan controleposten, er liggen mijnen en sluipschutters omsingelen de stad. “Lokale hulpverleners willen dolgraag helpen, maar ook zij zijn door hun voedsel- en medicijnvoorraden heen”, aldus Kraan. In oktober, toen de stad voor het laatst bevoorraad werd, meldden artsen al dat meer dan 1.000 baby’s ondervoed waren. Dat aantal is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. De prijzen van rijst, suiker en bulgur zijn gestegen tot astronomische hoogten. Zo kost een kilo bulgur 280 dollar. Daardoor zijn mensen zelfs gedwongen honden, katten en bladeren te eten. 

Ons werk in Syrië 
Save the Children werkt direct en via lokale partners in verschillende plaatsen in het noorden van Syrië. Tot nu toe hebben wij 1,6 miljoen kinderen en hun familieleden geholpen aan voedsel, water, medische zorg, onderwijs en onderdak.

> ​meer over Syrië

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks nieuws en meer...

Required form 'Newsletter' does not exist.