Grote zorgen om alleenstaande vluchtelingenkinderen

Elke dag komen kinderen zonder hun ouders aan in Europa. Wanhopige ouders zien geen andere uitweg voor de toekomst van hun kind dan hen alleen een nieuwe toekomst op te laten bouwen op een vreemd continent. In de praktijk ziet de toekomst van deze kinderen er een stuk minder rooskleurig uit: er is onvoldoende capaciteit om alle vluchtelingen bij aankomst te registreren.

Dit heeft tot gevolg dat kinderen, soms pas 8 of 9 jaar oud, alleen doorreizen via Servië, Macedonie naar andere landen in Europa. Kwetsbaar en alleen dwalen ze door Europa, wat hen een doelwit maakt voor kinderhandelaren. Met de belofte dat voor hen gezorgd zal worden, verdwijnen deze kinderen in de kinderprostitutie en kindarbeid. Zowel jongens als meisjes zijn bovendien gedurende hun hele reis kwetsbaar voor seksueel geweld. 

Helaas raken onderweg ook veel kinderen gescheiden van hun ouders: in de chaos bij grensovergangen raken ze elkaar kwijt of ouders maken de moeilijke en wanhopige keuze om hun kind alleen achter te laten. Ze denken dat een kind alleen meer kans heeft om goed opgevangen te worden en hopen dat Europa goed voor hen zal zorgen. 

De realiteit is anders. Europol maakte gisteren bekend dat naar schatting 10.000 alleenstaande kinderen onvindbaar zijn. Gevreesd wordt dat de meesten van hen ten prooi zijn gevallen aan mensenhandelaren. Save the Children vermoedt dat dit cijfer behoorlijk accuraat is. Directeur Pim Kraan vertelt: "Vorig jaar zijn alleen al in Italie 4.000 kinderen van de radar verdwenen. Onze collega's vonden kinderen terug op diverse lokaties, zoals tankstations waar ze aan het werk waren gezet. In 2015 zijn 240.000 kinderen in Europa aangekomen en sinds 1 januari al 17.000. De bescherming van kinderen moet topprioriteit worden, want juist zij zijn het meest kwetsbaar." 

Onze collega's in vele landen in Europa doen er alles aan om kinderen te beschermen. Zij plukken letterlijk de alleenstaande kinderen uit de stroom vluchtelingen en houden hen net zo lang bij zich totdat zij een veilige plek voor hen hebben kunnen vinden, zoals een pleeggezin of een plek in een opvanghuis voor kinderen. Met uw hulp kunnen zij kinderen die bang en alleen door Europa zwerven de veiligheid bieden waar ze zo naar snakken. Maak de bescherming van kinderen mogelijk.