Meer dan een derde Zuid-Soedanezen heeft dringend voedselhulp nodig

4,8 miljoen mensen in Zuid-Soedan -meer dan een derde van de bevolking- heeft niet genoeg te eten. De komende maanden dreigt een voedselcrisis in grote delen van het land.

Sinds april is het aantal mensen dat niet genoeg te eten heeft in Zuid-Soedan met een half miljoen gestegen, blijkt uit cijfers van de Zuid-Soedanese regering. "Dit is het hoogste hongerniveau sinds het begin van het conflict in december 2013. Het aantal ernstig ondervoede kinderen dat zich meldt bij onze voedselprogramma’s is zelfs verdriedubbeld", zegt Peter Walsh, landendirecteur van Save the Children in Zuid-Soedan.

"De uitbreiding van het conflict naar gebieden die zelfs tijdens het hoogtepunt van het conflict vreedzaam waren, in combinatie met een uitblijvend regenseizoen, stijgende voedselprijzen, onbegaanbare wegen en slecht functionerende markten zorgen ervoor dat gezinnen geen toegang hebben tot voedsel. Dat veroorzaakt onnoemelijk veel leed voor de bevolking."

De voedselonzekerheid en het conflict drijven veel gezinnen de grens over, naar buurlanden. "De afgelopen maanden alleen zijn naar schatting al 100.000 Zuid-Soedanezen de grenzen met Soedan, Kenia, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Oeganda overgestoken. Dat aantal gaat nog verder toenemen, tot zeker 150.000", zegt Walsh.

"Wat we nu zien gebeuren is een grimmig voorteken van wat mensen de komende maanden te wachten staat. Als we nu geen geld steken in het voorkomen van honger, betekent dat een doodvonnis voor veel kinderen in het jongste land ter wereld. Dat is onacceptabel.”

Save the Children ondersteunt op dit moment het hoogste aantal voedselprogramma’s op locatie in het land. Zo hebben we al heel veel kinderen kunnen helpen er weer bovenop te komen, kinderen zoals Jon; zijn moeder liep 47 kilometer om hem naar een kliniek te brengen, maar hij kwam er weer bovenop. 

Daar kan het echter niet bij blijven, de nood is te hoog. Vanwege de piek in het aantal gevallen van ondervoeding bij kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, is noodzakelijk om de programma’s uit te breiden naar gebieden die vanwege de moeilijke toegang nog niet bereikt zijn.