2,5 miljoen euro voor TeamUp, gericht op kinderen azc’s

Save the Children gaat samen met War Child en Unicef Nederland het project TeamUp uitbreiden naar 32 azc’s in Nederland. Op al die plekken kunnen straks kinderen weer even kind zijn, doordat ze hun zorgen vergeten via sport, spel en dans. De uitbreiding van TeamUp, dat nu al draait in acht azc’s, is mogelijk dankzij een schenking van ruim 2,5 miljoen euro van de Postcode Loterij.

In het project TeamUp krijgen kinderen structuur en vertrouwen, ze leren beter omgaan met andere kinderen en worden weerbaarder. „Dat de Postcode Loterij ons steunt met dit bedrag is prachtig nieuws”, zegt directeur Pim Kraan van Save the Children. "Kinderen die na een lange en onvoorstelbaar zware vlucht zijn aangekomen in Nederland, dragen vaak de angst nog met zich mee. Ze moeten op een goede manier geholpen worden. De drie organisaties besloten daarom hun krachten te bundelen, allemaal vanuit hun eigen expertise. Dat we nu door de Postcode Loterij nu nog meer kinderen kunnen bereiken is geweldig.” 

In totaal schonk de Postcode Loterij dit jaar een recordbedrag van ruim 341 miljoen euro aan 110 goede doelen. Save the Children, de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld, kreeg naast de schenking voor TeamUp ook nog een vaste bijdrage van 900.000 euro overhandigd. Kraan: „Met dat geld kunnen we snel reageren wanneer kinderen waar ook ter wereld in de problemen zijn.”  

De donaties werden maandagavond bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré. Voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton, tevens internationaal goodwill ambassadeur van de Postcode Loterij, sprak namens de Clinton Foundation over de concrete stappen die we kunnen nemen in de aanpak van klimaatverandering. 

Dankzij de 2,8 miljoen deelnemers groeide de opbrengst van de Postcode Loterij het afgelopen jaar naar ruim 682 miljoen euro. Omdat de loterij de helft van de opbrengsten schenkt aan goede doelen, groeide ook deze bijdrage met bijna 14 miljoen euro, naar 341 miljoen euro.