350.000 kinderen lopen gevaar in westen van Mosul

Oorlogstroepen van Irak zijn zondag begonnen met een groot offensief tegen Islamitische Staat (IS) in Mosul. Naar schatting zitten 350.000 kinderen vast in het belegerde westen van de stad Mosul, die nog onder controle staat van IS. Ze riskeren doodgeschoten te worden als ze vluchten, maar blijven is ook levensgevaarlijk. Burgers lopen extreme risico’s als artillerie en andere zware wapens worden ingezet bij de strijd om de smalle straten, waarschuwt Save the Children.

De organisatie roept de strijdende partijen op er alles aan te doen de risico's voor burgers zoveel mogelijk te beperken en ervoor te zorgen dat kinderen en hun families de stad zo snel mogelijk op een veilige manier kunnen verlaten.

Blijven of gaan?
De slag om Mosul duurt inmiddels meer dan drie maanden en de noodsituatie verergert in het westelijk deel van de stad. Naar schatting 750.000 burgers -van wie de helft kind- zijn onbereikbaar voor hulporganisaties, terwijl er steeds minder voedsel en water is. Ook basisbenodigdheden zoals luiers zijn steeds schaarser. Toegangswegen zijn afgesneden en bruggen zijn vernietigd. Op dit moment zijn er geen veilige routes uit het gebied dat door IS wordt gecontroleerd. 

Mahmoud*, een verpleger in net heroverd gebied in het oosten van Mosul, vertelde Save the Children onlangs: "Mijn familie in westelijk Mosul blijft binnen, zonder eten of drinken. Voor kinderen is bijna geen melk of voedsel te krijgen - de markten zijn leeg en de voorraden uitgeput. Tegelijkertijd is er een enorm risico voor gezinnen die willen vluchten. Ik heb geprobeerd mijn familie de stad uit te krijgen, maar de smokkelaar haakte af nadat hij voor zijn ogen zag hoe een gezin van negen werd vermoord."

Gevangen in je eigen huis
Directeur Maurizio Crivallero van Save the Children in Irak: "De schade die artillerie en andere zware wapens in zulke smalle dichtbevolkte straten aanrichten, is waarschijnlijk dodelijker en willekeuriger dan alles wat we tot nu toe hebben gezien in het conflict. Mensen zitten gevangen in hun huizen en hebben een tekort aan voedsel, water en medicijnen. Dit is de grimmige keuze waar de kinderen in het westen van Mosul nu voor staan: bommen, sterven in het kruisvuur of omkomen door honger als ze blijven - of sterven door executies en kogels van scherpschutters als ze proberen te vluchten. Iraakse troepen en hun bondgenoten moeten alles op alles zetten om tijdens het offensief kinderen en hun families te beschermen en gebouwen als scholen en ziekenhuizen te ontzien. Voor een kind maakt het niet uit waar de bommen vandaan komen - het gaat erom waar ze vallen. Er moeten zo snel mogelijk veilige vluchtwegen voor burgers worden ingesteld. Zodra families dat deel van de stad uit zijn, kunnen we ze bereiken met noodhulp. En kunnen we kinderen helpen hun leven weer op te bouwen na meer dan twee jaar onder IS."

Wat doet Save the Children
Save the Children biedt noodhulp zodra gezinnen in veiligheid zijn en helpt kinderen hun leven weer op te bouwen na meer dan twee jaar onder IS geleefd te hebben. Save the Children biedt psychologische hulp aan kinderen die vanuit Mosul of ander IS-gebied hebben kunnen ontsnappen. De hulporganisatie deelt noodvoorraden uit en helt bij het herstellen van watervoorzieningen en onderwijs in heroverd gebied ten zuiden van de stad. Crivallero: “Maar op dit moment zitten honderdduizenden kinderen vast in Mosul in een situatie die met de dag gevaarlijker wordt.”