6,5 miljoen kinderen in Hoorn van Afrika lopen risico door honger

Naar schatting 6,5 miljoen kinderen in de Hoorn van Afrika lopen het risico te verhongeren door aanhoudende droogte in Somalië, Ethiopië en Kenia. Die waarschuwing geeft Save the Children af aan de vooravond van een top van de Afrikaanse Unie (AU), dit weekeinde in Addis Abeba. Bijna een half miljoen kinderen lijden aan acute ondervoeding.

Achtereenvolgende seizoenen van droogte of zeer onregelmatige regenval hebben geleid tot ernstige watertekorten en het overlijden van vee, waardoor bijna 15 miljoen mensen dringend behoefte hebben aan hulp. Voor de komende regentijd wordt opnieuw weinig neerslag verwacht, waardoor de situatie voor kinderen en gezinnen in Somalië, Ethiopië en Kenia alleen maar ernstiger wordt.

“Miljoenen mensen lopen het risico te verhongeren of zelfs te sterven”, zegt directeur John Graham voor Save the Children in Ethiopië, aanwezig op de AU-top. “We roepen donoren, politieke leiders en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op om zich het lot van deze kinderen en families aan te trekken en fondsen vrij te maken. Het leven van miljoenen mensen staat op het spel. We kunnen niet toestaan dat dezelfde fouten worden gemaakt die tijdens de laatste hongersnood in Somalië leidden tot de dood van 130.000 kinderen jonger dan vijf jaar.”

Nu bijna de helft van de bevolking (vijf miljoen mensen) kampt met ernstige voedsel- en watertekorten, staat Somalië op de rand van een hongersnood. Duizenden gezinnen zijn op zoek naar voedsel en water en velen steken de grens met Ethiopië over - dat zelf ook kampt met de gevolgen van de droogte. 77 procent procent van de gescreende kinderen die aankomen in het Dollo Ado kamp vertonen verschijnselen van ondervoeding. In Ethiopië stoppen door de droogte veel kinderen met school, waardoor ze het risico lopen in kindhuwelijken terecht te komen of op de vlucht te moeten.

Terwijl de Ethiopische regering werkt om de gevolgen van de droogte van afgelopen jaar te beperken, probeert het land 948 miljoen dollar bij elkaar te krijgen om 5,6 miljoen mensen in nood te helpen. In Kenia, waar meer dan 1,25 miljoen mensen dringend behoefte hebben aan voedsel, zal het hongerniveau de komende maanden naar verwachting verder stijgen.

Save the Children helpt mensen in Somalië, Ethiopië en Kenia de droogte het hoofd te bieden. De organisatie zorgt voor geld, voedselbonnen, vrachtwagens met water en mobiele klinieken. Verder ondersteunt Save the Children families via voeding, onderwijs en bescherming voor kinderen.

*foto Pettrik Wiggers

Ondervoede kinderen hebben nu jouw hulp nodig!

Stop de honger en doneer vandaag nog!

Ja, ik doneer