Dagelijks 30 migranten illegaal grens over gezet naar Servië

Sinds de EU-Turkije deal is een gevaarlijke landroute ontstaan voor vluchtelingen over de Balkan. Terwijl ze in de winterse kou bergen en bossen oversteken worden kinderen blootgesteld aan barre weersomstandigheden, hondenbeten en geweld door zowel de politie als smokkelaars.

Sinds eind november zijn volgens de UNHCR 1641 migranten vanuit Hongarije en Kroatië terug de grens met Servië overgezet – terwijl ze die grens al waren overgestoken. Dat zijn gemiddeld bijna 30 gevallen per dag. Vaak ging dat gepaard met geweld; de uitzettingen en het geweld zijn een grove schending van het recht op internationale bescherming in Europa.
 
Save the Children schat dat dagelijks tot 100 nieuwe vluchtelingen en migranten in Servië aankomen. De organisatie ondersteunt de regering bij het inrichten van ​​veilige ruimtes en ondersteunende diensten, met een prioriteit voor alleenreizende kinderen. Ongeveer 46% van de vluchtelingen en migranten die in Servië aankomen zijn kinderen, 20% van hen reist zonder begeleiding van een volwassene. Sommige kinderen zijn niet ouder dan acht of negen jaar oud.
 
Van de grens teruggekeerde tienerjongens in Miksaliste, een plek voor vluchtelingen in Belgrado, vertellen over politiegeweld langs de Balkanroute. Een 12-jarige jongen uit Afghanistan vertelde: “Tijdens de reis had ik veel problemen, vooral in het bos. De Bulgaarse politie sloeg ons, pakte ons geld af, vroeg ons waarom we naar Europa kwamen. We hadden ook problemen met de maffia.”
 
Directeur Pim Kraan van Save the Children zegt: “De vluchtelingencrisis is niet afgenomen. Het is een gevaarlijke route, vooral voor kinderen. De EU-Turkije deal heeft smokkelaars een steviger greep gegeven op een enorm winstgevende business, waarin steeds gevaarlijker tactieken worden gevolgd om de autoriteiten te omzeilen. We zien verwondingen zoals hondenbeten en mensen die gewond zijn geraakt doordat ze hardhandig de grens over worden gezet.”
 
Vluchtelingen en migranten worden zo verder onder de radar gedwongen, waar ze in toenemende mate buiten het bereik zijn van de hulp van hulporganisaties. Nog altijd slapen meer duizend mensen in de open lucht in het centrum van Belgrado. Doordat er dagelijks tot 100 mensen bijkomen schiet de opvangcapaciteit tekort. Maar ook als er meer ruimte beschikbaar komt zijn migranten huiverig om daar heen te gaan uit angst vastgezet te worden of de grens te worden overgezet.
 
Outreachteams van Save the Children treffen alleenreizende kinderen aan, onder wie een niet ouder dan 8 jaar, die te bang zijn om op de bus naar nieuwe opvangcentra te stappen. Dat gevoel wordt nog versterkt door smokkelaars die actief zijn in het verlaten pakhuis achter het treinstation van Belgrado en die inspelen op de angst en mythes die onder migranten leven.
 
Deze week opende Servië extra tijdelijke opvangplekken, maar het zijn er niet genoeg voor alle mensen die op straat slapen. Hulporganisaties en lokale instanties helpen mensen met bevriezingsverschijnselen en aandoeningen aan de luchtwegen. Het uitdelen van voedsel, warme kleding en schoenen buiten de officiële opvangplekken wordt sterk ontmoedigd door de overheid, uit angst voor een aanzuigende werking van de kraakpanden en verlaten gebouwen .
 
Save the Children roept de EU op om met spoed bij te springen en extra geld beschikbaar te stellen voor noodopvang. Ook moet het mogelijk zijn om levensreddende hulp te bieden aan mensen die wachten op vervoer naar officiële opvangplaatsen. Op langere termijn moeten er veilige en legale routes worden ingericht voor migranten, zoals gezinshereniging, hervestiging, het beschikbaar stellen van humanitaire visa en private sponsoring. Daarmee kan de smokkel langs de route, die steeds vaker geldt als een laatste redmiddel, bestreden worden.