Kinderen op de vlucht vast in vrieskou op Balkan

Tientallen migranten en vluchtelingen lopen het risico dood te vriezen in Europa als niet onmiddellijk maatregelen worden genomen, waarschuwt Save the Children na de zware sneeuwval en bitterkoude temperaturen in Griekenland en op de Balkan. Tot nu toe zouden al ruim 40 mensen -onder wie vluchtelingen en migranten- gestorven zijn door de kou.

Onder de duizenden migranten zijn kinderen en baby’s; zij zijn zeer kwetsbaar voor onderkoeling. Ze wonen in slecht uitgeruste kampen, verlaten gebouwen of op besneeuwde straten. Dagelijks komen nog eens 80 tot 100 vluchtelingen het land in, zegt Save the Children, bovenop de 7200 die er al zijn.

In Belgrado bevinden zich honderden onbegeleide kinderen onder de 1200 vluchtelingen die in de gebouwen of in de open lucht slapen, sommigen pas 10 of 11 jaar oud. De temperaturen zijn gedaald tot onder de -10 graden. De gebouwen hebben geen ramen, bedden, water of toiletten. Velen hebben geen handschoenen of goede schoenen, mensen kampen met bevriezingsverschijnselen.

In het noorden van Griekenland vroor een Afghaanse vluchteling dood. In Bulgarije meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat aan de zuidgrens het lichaam van een Somalische vrouw was aangetroffen. Twee Iraakse mannen zouden volgens media vrijdag dood zijn gevonden in een bos in zuidoost-Bulgarije.

Directeur Pim Kraan van Save the Children in Nederland: “Door het falen van de EU brengen duizenden migranten, onder wie alleenreizende kinderen, hun dagen letterlijk in de kou door. Het gebrek aan politieke wil om asielzoekers veilige alternatieven te bieden in andere landen, betekent dat mensen die vluchtten voor oorlog en geweld nu doodvriezen op de drempel van Europa. Ze moeten onmiddellijk toegang tot passende opvang krijgen, ongeacht hun status. Met name kinderen, die extra kwetsbaar zijn.”

Ook in Griekenland leven migranten onder erbarmelijke omstandigheden. Op het vasteland wonen duizenden mensen in pakhuizen ​​bij temperaturen onder nul. Op de Griekse eilanden zitten meer dan 16.000 vluchtelingen in overvolle kampen - de meesten in de open lucht of in tenten die instorten door de sneeuw. De omstandigheden in detentiekamp Moria op Lesbos zijn schrijnend, met zeker 4.000 mensen die zijn weggestopt achter prikkeldraad terwijl er officieel maar plek is voor 2000 mensen. In Griekenland kwamen dagelijks gemiddeld 54 mensen aan in december, terwijl de doorstroming op de eilanden stokt. In heel Griekenland zijn zo’n 63.000 asielzoekers gestrand.

Kraan: “Het is duidelijk dat het beleid van de EU is mislukt en dat er een totaal onvermogen is om vooruit te plannen. Vorige winter zakten tenten weg in de modder van Idomeni, nu bezwijken de officiële kampen onder de sneeuw.”

Save the Children werkt direct en via partnerorganisaties in Griekenland, Macedonië, Servië en Kroatië door kinderen psychosociale hulp te bieden en hen zo te helpen omgaan met trauma dat ze hebben meegemaakt. De organisatie ondersteunt zwangere vrouwen en jonge moeders, en opvangcentra van Save the Children bieden onderdak aan alleenreizende kinderen die wachten op herplaatsing of gezinshereniging binnen Europa.